Κέρδη και συμφωνίες πίσω από τα F-16

Κέρδη και συμφωνίες πίσω από τα F-16

Να μην μείνει ο επικοινωνιακός και πολιτικός απολογισμός της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ στην συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

Τη μάχη της επικοινωνιακής διαχείρισης και της “επόμενης μέρας” μετά την πενθήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον και τις σημαντικές συναντήσεις που είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ετοιμάζεται να δώσει από σήμερα η κυβέρνηση, έχοντας διττό στόχο: αφενός, να μην “ξεχαστεί” εύκολα και γρήγορα η επίσκεψη, αφετέρου η επικαιρότητα και ο δημόσιος σχολιασμός να μην μείνει μόνο στα… F-16.

Είναι προφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσαν να μην ανακοίνωνε υπερηφάνως και… λεπτομερώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες για την συμφωνία αυτή, αφού τα αρμόδια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων την ζητούσαν καιρό, ενώ όλα δείχνουν πως πρόκειται για την πλέον φθηνή λύση μεταξύ όσων προτάσεων είχαν πέσει στο τραπέζι.

Όμως, όπως και να έχει, με δεδομένη την πάγια θέση της Αριστεράς κατά των εξοπλισμών, στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αποκρούσουν από χθες μία “επιχείρηση προπαγάνδας” -όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου- σε σχέση με όσα έλεγε το κυβερνών κόμμα πριν “μεγαλώσει”, αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και προχωρήσει στους συμβιβασμούς που αυτή συνεπάγεται.

Έξοδος από την κρίση και επενδύσεις

Τούτων δοθέντων, από σήμερα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν μία μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία υπεράσπισης της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, με ταυτόχρονη προβολή της “γεμάτης βαλίτσας” με την οποία αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Βεβαίως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έλεγαν από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης αρμόδια κυβερνητικά στελέχη: ότι, δηλαδή, τέτοια ταξίδια “κρίνονται σε βάθος χρόνου” και οι συμφωνίες που συνομολογούνται δεν φαίνονται από την μία ημέρα στην άλλη.

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και χθες, η κυβέρνηση επιχείρησε να στρέψει τα φώτα στις διαβεβαιώσεις που παρέσχε ο πρωθυπουργός σε εκπροσώπους των μεγαλύτερων αμερικανικών ΜΜΕ για το πόσο “ευκαιρία” συνιστά πλέον η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός. Επίσης, πληροφορίες θέλουν να ήταν εξαιρετικά ουσιαστική η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, καθώς σε αυτή εξειδικεύθηκαν όλες οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί ένα 24ωρο νωρίτερα, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τέθηκαν και άλλα τέτοια θέματα στο τραπέζι.

Τέλος, η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των “κλειδιών” για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση: Παρότι, λοιπόν, στην κυβέρνηση είναι φειδωλοί, συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν πως τόσο αυτά που άκουσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, όσο και από αυτά που συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ενισχύουν το κυβερνητικό αφήγημα περί “καθαρού διαδρόμου” για έξοδο από την κρίση. Τα υπόλοιπα, ασφαλώς, επί… της οθόνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα