Κλείνουν και τα δύσκολα: Σήμερα ο ‘λογαριασμός’ του 2018

Κλείνουν και τα δύσκολα: Σήμερα ο ‘λογαριασμός’ του 2018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στο τραπέζι σήμερα ο "λογαριασμός" του 2018 ενώ χθες έκλεισαν και οι συντάξεις χηρείας, ο εξωδικαστικός για τους «μικρούς» και οι 120 δόσεις

Στη σημερινή συνάντηση θα ξεκαθαριστούν κάποιες ενστάσεις που έφεραν στις “βαλίτσες” τους οι δανειστές σχετικά με κάποιες κατηγορίες δαπανών ,οι οποίες θεωρούν ότι έχουν κενά και αφορούν στο 2018.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην συζήτηση που θα ξεκινήσει νωρίς σήμερα το πρωί όπως δεν υπήρξε και στην αποδοχή του υπερπλεονάσματος του 2017 από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο τα μεγέθη τόσο του 2017 όσο και του 2018 θα «κλειδώσουν» τον Νοέμβριο όταν θα οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και τα μεγέθη του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου.

Στη σημερινή συνάντηση οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να δώσουν και το γνωστό χρονοδιάγραμμα με τα μέτρα που περιμένουν να υλοποιηθούν μέχρι και τον Νοέμβριο όταν θα ξεκινήσει και ο επόμενος κύκλος της διαπραγμάτευσης. Μέχρι στιγμής πάντως έχει συμφωνηθεί τις προηγούμενες μέρες ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί τρία κομβικά μέτρα:

  1. Η ψήφιση των διατάξεων που θα αλλάξουν στον συνδικαλιστικό νόμο σχετικά με τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας μετά τη συμφωνία που υπήρξε για το θέμα την Τετάρτη.
  2. Η αξιολόγηση και η ενεργοποίηση του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο μαζί με τις κρίσεις των γενικών διευθυντών και τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις θέσεις των γενικών γραμματέων.
  3. Η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα εξαιρούν ακίνητα με εμπορική αξία μικρότερη από 300.000 ευρώ μετά από συμφωνία των τραπεζών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Οι δανειστές θα συμπληρώσουν τη λίστα με όσα θεωρούν ότι πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι και την επόμενη επίσκεψη τους στην Αθήνα.

Νωρίτερα ακόμη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου θα συζητήσει με τους θεσμούς το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση που αφορούν την διευκόλυνση αδειοδότησης των επιχειρήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Τι έκλεισε χθες

Μέχρι στιγμής πάντως η διαπραγμάτευση έχει σπάσει ρεκόρ καταγράφοντας συμφωνίες σε κρίσιμα θέματα κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στην πρώτη ούτε στην δεύτερη η αξιολόγηση. Μόνο χθες είχαμε συμφωνίες σε τρία βασικά θέματα:

  • Τα κριτήρια για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ στην αυτοματοποιημένη πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Με βάση τη συμφωνία, δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για όσες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (δηλαδή για τις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ και τα φυσικά πρόσωπα). Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα – έξοδα (Ε3) και τα περιουσιακά τους στοιχεία (Ε9). Όσες επιχειρήσεις, όμως, τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ) θα πρέπει να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας.
  • Το δεύτερο ήταν η συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας. Οι θεσμοί δέχθηκαν την αύξηση της σύνταξης χηρείας στα 384 ευρώ αν ο θανών είχε συντάξιμη υπηρεσία 20 χρόνια και τα 360 ευρώ αν είχε συντάξιμη υπηρεσία έως 15 χρόνια. Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι και ορφανά τέκνα θα παίρνουν αντίστοιχο επίδομα μέχρι και τα 24 χρόνια τους.
  • Το τρίτο ήταν η σημαντική πρόοδος στους όρους της ρύθμισης για την εξόφληση σε 120 δόσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν μπορούν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σε εκκρεμότητα μένει η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και κυρίως των πολυτεκνικών αφού οι θεσμοί θεώρησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από την επισκόπηση των δαπανών που θα δικαιολογούσαν και την αύξηση των επιδομάτων για οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα χωρίς την μείωση των αντίστοιχων επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Το θέμα παραπέμφθηκε σε περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα