Κωδικός ‘ασφυξία Μητσοτάκη’ σε όλα τα μέτωπα

Κωδικός ‘ασφυξία Μητσοτάκη’ σε όλα τα μέτωπα
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ .(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) eurokinissi

Να «πολιορκήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα και σε κάθε πτυχή της δημόσιας ατζέντας επιχειρεί το μέτωπο Μαξίμου, προκαλώντας συνθήκες πολιτικής ασφυξίας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Να μην αφήσει τις αποκαλύψεις περί Μαρέβας Μητσοτάκη να… πέσουν κάτω θα επιχειρήσουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό στόχο να καταστεί σαφές στην κοινωνία αυτό που διεμήνυσε χθες βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη: ότι δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενη».

Με αφορμή, λοιπόν, τις αποκαλύψεις για τα «Paradise Papers», η κυβέρνηση κλιμακώνει ήδη από χθες την τακτική πολιορκίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέτωπο του «ηθικού πλεονεκτήματος» -εξάλλου ήδη από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από το «σφυροκόπημα» που εξαπέλυσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για τις υποθέσεις Αυγενάκη και Siemens, είχε στρωθεί ο δρόμος για τη σχετική επίθεση. «Όσο δεν δίνει απαντήσεις, τόσο θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις», επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, αναφερόμενα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προνομιακό πεδίο

Εξάλλου, οι «παραδεισένιες» αποκαλύψεις για το πολυδαίδαλο παγκόσμιο δίκτυο φοροαποφυγής, αλλά και η εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβας Γκραμπόβσκι Μητσοτάκη στα «Paradise Papers» δίνουν για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να παίξουν σε ένα πεδίο που θεωρείται προνομιακό για την Αριστερά: στο πεδίο της ηθικής υπεροχής έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, να μην αναφερθεί ονομαστικά στην σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά να στηλιτεύσει κυρίως όλους όσοι μετέχουν στα δίκτυα των «Paradise Papers», συγκροτώντας μία παγκόσμια οικονομική ελίτ που φοροαποφεύγουν ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και στους φτωχούς. Ενδεικτικά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «καταιγισμό αποκαλύψεων για το μαύρο χρήμα, ιλιγγιώδη ποσά, βουνά χρυσού», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διευρύνονται οι παγκόσμιες ανισότητες, την ώρα που οι λαοί του κόσμου σηκώνουν το βάρος μίας διαρκούς οικονομικής κρίσης». «Οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο, ενώ μία χούφτα πλούσιοι απολαμβάνουν παραδείσους. Αυτό η παγκόσμια κοινότητα δε μπορεί να το ανέχεται και πρέπει να παίξουμε ρόλο σημαντικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας –χωρίς φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι πέραν της «παγκόσμιας ελίτ» η κυβέρνηση θα σταματήσει «να περιμένει εξηγήσεις μαζί με τον ελληνικό λαό», όπως υπογράμμισε χθες με έμφαση ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «εξοργιστικό» το φαινόμενο «σε καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας». «Εδώ δε μιλάμε για κόμματα, αλλά για κομμάτια και θρύψαλα κάθε πολιτικής καθαρότητας», είχε καταλήξει.

Χωρίς ατζέντα

Η επιχείρηση διπλής ομηρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην ατζέντα του «ηθικού πλεονεκτήματος», αλλά επεκτείνεται και στα της οικονομίας, ώστε να μην έχει περιθώρια ελιγμών σε κανένα επίπεδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο πως, την ημέρα που ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για ΕΝΦΙΑ και διανομή πλεονάσματος, αλλά και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ο Αλέξης Τσίπρας εγγυόταν για μία ακόμη φορά, από βήματος Βουλής, πως όλα θα πάνε καλά στην τρίτη αξιολόγηση και ότι η χώρα έχει αρχίσει με γοργά βήματα να διανύει τα τελευταία μέτρα πριν την έξοδο από το Μνημόνιο.

«Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει:

  • Πρώτον χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο.
  • Δεύτερον με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης κατά την εξόφληση οφειλών από επιχειρήσεις. Δηλαδή, πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Τρίτον με τη διάσωση και την επέκταση του ταμείου των δημοσιογράφων.
  • Τέταρτον και επίσης σημαντικό, με τη συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον, ή την σύζυγο, όσο και για τα τέκνα.
  • Με τη συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  • Με δυνατότητα 120 δόσεων, και με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%», επισήμανε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που, όπως είπε, «δεν μπορεί να περιμένει να λήξει το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018».

Εν τω μεταξύ, σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός είναι ο «οικοδεσπότης» της Ευρω-αραβικής διάσκεψης «Προς μία Σταθερή Συμμαχία» που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής. Πέραν της εκφώνησης της εναρκτήριας ομιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατά σειράν διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα