Κοινωνικές παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση

Κοινωνικές παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση
Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ανασυγκρότηση του κράτους, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Σήμα στην κοινωνία ότι αντιλαμβάνεται πως οι ελαφρύνσεις δεν μπορεί να περιμένουν ως την έξοδο από το Μνημόνιο στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου

Τον “πάτο του βαρελιού” συνεχίζει να ξύνει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ή σχεδιάζοντας πρωτοβουλίες με στόχο την ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών.

Μπορεί να μην υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια μεγάλων φοροελαφρύνσεων πριν την λήξη του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο η κυβέρνηση επιχειρεί ήδη να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε όσες κοινωνικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα.

Πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαία η άτυπη συμφωνία κυρίων που προέκυψε προχθές μεταξύ τραπεζών-υπουργείου Δικαιοσύνης για προστασία όλων των ακινήτων με αξία έως 300.000 ευρώ από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό για να υπάρξουν προχθές οι σχετικές ανακοινώσεις και, όπως λένε με εμφανή ικανοποίηση κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη “αποτελεί μία αποστομωτική απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει ότι θα έχουμε στην Ελλάδα σκηνές Ισπανίας και προέβλεπαν ότι θα ξεσπιτώνονταν υπερχρεωμένοι δανειολήπτες”.

Συν τοις άλλοις, ειλημμένη απόφαση αποτελεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να επεκταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2017 η ισχύς του “νόμου Κατσέλη.

Ανακουφιστικές διευθετήσεις

Συν τοις άλλοις, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει ήδη όλες τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν για να στηριχθεί με συγκεκριμένες πράξεις το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που στήνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, λύση αναζητείται με το “ειδικό θέμα” των συντάξεων χηρείας, καθώς τα ψηφισμένα μέτρα αφήνουν “μετέωρες” νέες γυναίκες που είχαν την ατυχία να χάσουν τους συζύγους τους.

Επίσης, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί με ένταση, όπως λένε οι πληροφορίες, το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων,αλλά και η επέκταση του νόμου Κατσέλη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ως τώρα είναι “παιδιά ενός κατώτερου θεού”. Όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ έχουν πατήσει γκάζι για την απονομή πολλών χιλιάδων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ήδη, περισσότερες από 20.000 συντάξεις έχουν απονεμηθεί το τελευταίο δίμηνο, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο που εργάστηκαν τα στελέχη του ΕΦΚΑ με υπερωρίες, απονεμήθηκαν σχεδόν 4.200 νέες συντάξεις. Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης είναι πριν η χώρα εξέλθει του Μνημονίου να μην υπάρχει καμία σύνταξη σε εκκρεμότητα -κι όσο κι αν αυτό φαντάζει εξωπραγματικό, κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν πως και εφικτό είναι, αλλά και τα πάνω-κάτω στους πολιτικούς συσχετισμούς μπορεί να φέρει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα