Κόμμα χωρίς συνδικαλιστές (του ΠΑΣΟΚ) θέλει ο Θεοδωράκης

Κόμμα χωρίς συνδικαλιστές (του ΠΑΣΟΚ) θέλει ο Θεοδωράκης
Συνέντευξη τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη για την παρουσίαση νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Τρίτη 31 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου) Eurokinissi

Αυτόματο αποκλεισμό της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΠ επιφέρουν ουσιαστικά οι προτάσεις του επικεφαλής του Ποταμου για το νέο πολυτασικό κόμμα της κεντροαριστεράς, σε περίπτωση εκλογής του

Τις θέσεις του για το νέο, πολυτασικό κόμμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές τις 12ης Νοεμβρίου παρουσίασε το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι ανοιχτό, σύγχρονο, διαφανές και συμμετοχικό, με τους τέσσερις αυτούς πυλώνες να αποτελούν την βάση όλου του εγχειρήματος.

Οι βασικές αρχές που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού μοιάζουν με επιλογές που περιορίζουν το ΠΑΣΟΚ, αφού επιθυμεί την κατάργηση του συνδικαλιστικού και φοιτητικού τομέα. Το μεγάλο κόμμα που οραματίζεται, με την ίδρυση του αποκλείει αυτόματα τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και τους φοιτητές της ΠΑΣΠ, πρόταση που αναμένεται να δημιουργήσει προβληματισμό σε αυτές τις ομάδες.

Την δημιουργία ενός καθοδηγητικού κέντρου που θα λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, έχοντας αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, που θα επιβλέπει την δράση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων έθεσε ως προτεραιότητα για τον τρόπο λειτουργίας της Παράταξης την επομένη των εκλογών ο Στ.Θεοδωράκης. Στη συνέχεια, στόχος του είναι η μετεξέλιξη του σε ενιαίο κόμμα. Η μετατροπή θα προκύψει μέσα από προγραμματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2018 και θα εκλέξει τα όργανα και το καταστατικό. Σε αυτό θα λάβουν μέρος αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν από την βάση και θα αντιπροσωπεύει όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι το νέο κόμμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι χωρισμένο σε φατρίες και να αποτελεί γραφείο εξυπηρέτησης ημετέρων για θέσεις στο κράτος. Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι ομοσπονδιακό, αλλά πολυτασικό, ανοιχτό στις δημοκρατικές διαδικασίες και “εργαστήρι παραγωγής πολιτικής”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, ότι οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηθεί είναι οι εξής:

α) Να είναι ανοιχτό, με την έκφραση της γνώμης των μελών πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, με ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης, που θα βρίσκεται σε ανοιχτή συζήτηση με φορείς και κινήματα.

β) Σύγχρονο, με την κατάργηση της φοιτητικής παράταξης και των κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων και την αξιολόγηση των στελεχών και των εργαζόμενων.

γ) Διαφάνεια, με μάνατζερ-διαχειριστή των οικονομικών, που θα δίνει στη δημοσιότητα έσοδα και έξοδα, έχοντας πάντα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και έτοιμο κόφτη σε περίπτωση που οι δαπάνες ξεφύγουν.

δ) Συμμετοχικό, με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα