Κοντονής για ‘οκτώ’: Το θέμα της έκδοσης έχει λήξει

Κοντονής για ‘οκτώ’: Το θέμα της έκδοσης έχει λήξει
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΦΥΠ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI eurokinissi

Κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές πως είναι στο χέρι της γείτονος ο χειρισμός της υπόθεσης από εδώ και πέρα σε δικαστικό επίπεδο

Την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τους  οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσής τους, πέταξε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ.

Αν και η συνάντηση επισήμως ήταν εθιμοτυπική θεωρείτο βέβαιο πως θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα των οκτώ στρατιωτικών, που η Άγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, όπως και τελικά έγινε.

Μετά τη διευρυμένη συνάντηση των δύο υπουργείων ο κ. Κοντονής είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ουτσάρ, στον οποίο και επανέλαβε πως δεν τίθεται ζήτημα έκδοσης, καθώς «έχει λήξει τελεσίδικα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου». Ο υπουργός σημείωσε άλλωστε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους» αλλά πως «δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε εξάλλου τη θέση της χώρας πως είναι δυνατό να γίνει στην Ελλάδα η δίκη των οκτώ, εφόσον όμως υποβληθεί σχετικό αίτημα απ’ την Τουρκία.

«Είναι δικό τους τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχές αφού οι δυνατότητες είναι ρητά διατυπωμένες στον ελληνικό ποινικό κώδικα» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά».

«Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός» κατέληξε, ενώ ανέφερε πως αποδέχτηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Κοντονής είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει εδώ η δίκη των οκτώ στρατιωτικών.

Στο μεταξύ και οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής για τη χορήγηση ασύλου, μετά και την προσωρινή αναστολή απόφασης χορήγησης στον ένα απ’ αυτούς.

Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα