Κοντονής: Η τροπολογία για πλειστηριασμούς δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία

Κοντονής: Η τροπολογία για πλειστηριασμούς δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕς ΘΕΜΑ ¨Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ¨. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI eurokinissi

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή. Η ΝΔ μίλησε για «καταδιωκτική» διάταξη. Το ΚΚΕ κατήγγειλε «ποινικοποίηση» και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία εάν δεν αποσυρθεί η τροπολογία.

Διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την αυτόφωρη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή με το ΚΚΕ  ενόψει της σημερινής ψήφισης της διάταξης.

«Η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή απαντώντας στο βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ο οποίος κατήγγειλε «ποινικοποίηση» της δράσης όσων κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών. Ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε ρητά ότι η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία αφού δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμούς ακίνητα πρώτης κατοικίας και κατήγγειλε “προπαγάνδα”. «Σήμερα υπάρχει απόλυτη προστασία των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες» δήλωσε ο κ. Κοντονής και τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βρει ούτε μια πρώτη κατοικία δανειολήπτη που να έχει κριθεί ότι χρήζει προστασίας και να έχει βγει σε πλειστηριασμό.

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τη ρύθμιση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί πίεση για “ένταση της βίας και της καταστολής”.

ΝΔ: Αποτέλεσμα του ‘αδιεξόδου’ της κυβέρνησης με τους πλειστηριασμούς

Κριτική στην τροπολογία άσκησε και η ΝΔ. «Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών» είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης. Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από το παλιό «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τώρα νομοθετεί για να πάνε σπίτια «στα χέρια τραπεζίτη» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία λόγω του «αδιεξόδου» που υπάρχει με τους πλειστηριασμούς. Επέκρινε ακόμη την πως δεν έφερε διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά προώθησε μια καταδιωκτική διάταξη και ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως νιώθει την ώρα που “ποινικοποιεί” περαιτέρω τη διαδικασία. “Νιώθετε καλά;” είπε δηκτικά ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗ.ΣΥ παραδέχτηκε ότι δεν είναι καινούργια η ρύθμιση αλλά καταλόγισε στην κυβέρνηση «επιλεκτική ευαισθησία» για το θέμα. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση για τις «καταδρομικές επιθέσεις» του Ρουβίκωνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα