Κοτζιάς από Βρυξέλλες: Έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας η προσέλευση στο συλλαλητήριο

Κοτζιάς από Βρυξέλλες: Έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας η προσέλευση στο συλλαλητήριο
European Union Foreign Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Jan. 22, 2018 / 22 , 2018. Sooc

Το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμία φορά λανθασμένα ταυτίζουν διαπραγμάτευση του ονόματος με τη τύχη της ελληνικής Μακεδονίας, και ήταν ένα συλλαλητήριο που  αναπτύσσει παραπέρα τις μορφές του δημοσίου διαλόγου, με άλλοτε καλό και άλλοτε με όχι, δεν νομίζω ότι έχει όμως επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της δικής μας χώρας».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες, ενημερώνοντας για την ελληνική συμμετοχή στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

«Οσον αφορά τον αλυτρωτισμό, είναι φανερό ότι υποστηρικτικά δρα κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό, όσον αφορά το ονοματολογικό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής και την ανάγκη να παίξει η χώρα μας έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Κι όπως λέω πάντα «αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο».

Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει για την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Νομίζω ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν την Τετάρτη, 24 στο Νταβός θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε», τόνισε και διευκρίνισε ότι «Εμάς δεν μας πιέζει κανείς, ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει οποιοσδήποτε, ασφαλώς η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία».

«Οι εταίροι μας πάντοτε ενδιαφέρονται για το πού βρίσκονται τα θέματα και με την Αλβανία και με τη FYROM. Όταν ερωτώμαι, ενημερώνω, στο βαθμό που συντρέχει λόγος», είπε. «Στην διαπραγμάτευση είμαστε οι δύο χώρες. Διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται, ο γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε με σαφήνεια ότι αν δεν καταλήξουμε κάπου δεν μπορεί να ανοίξει το ζήτημα για το ΝΑΤΟ κι επίσης οι ΗΠΑ δεν ανακατεύονται γιατί μορφοποιούν το σύστημά τους», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο Υπουργός ότι «έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να μπει η FYROM σε αυτό, αν δεν ικανοποιήσει τους όρους του ΝΑΤΟ και δεν λύσει τα εκκρεμή του ζητήματα. Δεν είχε τεθεί ποτέ βέτο στο παρελθόν. Η διεύρυνση θέλει ομοφωνία. Κι εφόσον λυθούν τα ζητήματά μας αυτό θα ικανοποιηθεί. Στο Βουκουρέστι, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών είχε ταχθεί με τις ελληνικές θέσεις», επεσήμανε.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Αλβανία πάνε πολύ καλά. Επίσης, στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ συζητήθηκε η σχέση της ΕΕ με τη Λιβύη, όπου ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Ελλάδα θα ανοίξει πρεσβεία και θα φιλοξενήσει και άλλες χώρες, όπως η Κύπρος.

«Επίσης, αναφερθήκαμε σε θέματα Μέσης Ανατολής και στην συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς, συζητήσαμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να παίξει ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη και να βοηθήσει ώστε τρίτες χώρες να συμβάλουν σε ειρηνευτική διαδικασία και όχι να δυσκολεύουν διαπραγματεύσεις».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα