Κοτζιάς: Μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό έκανε η ΝΔ με πρώην πράκτορα της ΕΥΠ

Κοτζιάς: Μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό έκανε η ΝΔ με πρώην πράκτορα της ΕΥΠ
O ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς eurokinissi

Αντιπαράθεση με Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή για τα εξωτερικά. Το αλβανικό κοινοβούλιο λειτουργεί καλύτερα από το Ελληνικό, ισχυρίστηκε η κυρία Μπακογιάννη. "Μάλλον ατυχής η φράση" σχολίασε ο Ν. Κοτζιάς

Νέα κόντρα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εξωτερικά θέματα ξέσπασε στη Βουλή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να αντικρούει τις αιτιάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί μυστικής διπλωματίας ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς για το σκοπιανό και υπενθυμίζοντας ότι επί ΝΔ το ονοματολογικό το χειριζόταν πρώην πράκτορας της ΕΥΠ.

“Εμείς μυστικές διαπραγματεύσεις δεν κάνουμε” τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ που κατήγγειλε κρυφές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ήδη τους αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι τότε η ΝΔ ήταν εκείνη που είχε “δυσκολία” για το αν θα λάμβανε ενημέρωση ή όχι. Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη ο ίδιος θα ενημερώσει την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τα ελληνο-τουρκικά ενώ θα τοποθετηθεί και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών πέρασε όμως και στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκείνη ήταν που έκανε διαπραγματεύσεις εν κρυπτώ με τα Σκόπια “με πρώην πράκτορα της ΕΥΠ” κατονομάζοντας μάλιστα τον Νίκο Γρυλλάκη. Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση Σαμαρά ότι έκανε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία με “όχι αρμόδιο” κομματικό στέλεχος.”Εμείς τέτοια πράγματα δεν κάνουμε” ξεκαθάρισε.

Μπακογιάννη: Το ελληνικό κοινοβούλιο λειτουργεί υποδεέστερα από το αλβανικό

Από την πλευρά της η κυρία Μπακογιάννη κατηγόρησε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν ενημερώνουν τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. “Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος που υπουργός Εξωτερικών να μην ενημέρωνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος” κατήγγειλε η κυρία Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι η σοβαρή ενημέρωση γίνεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και όχι στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Προκάλεσε, μάλιστα, αίσθηση όταν ανέφερε ότι “είναι αδιανόητο η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία της περιοχής να λειτουργεί κατά τρόπο υποδεέστερο από αυτόν της Αλβανίας”.

Κοτζιάς: Εγώ δεν υποτιμώ την Ελληνική Δημοκρατία

Στην αναφορά αυτή απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών λέγοντας στην κυρία Μπακογιάννη: “εγώ δεν θα υποτιμήσω σαν και σας την Ελληνική Δημοκρατία”. Την κάλεσε μάλιστα να ξανασκεφτεί αυτή τη φράση. “Η φράση αυτή ήταν μάλλον ατυχής” πρόσθεσε.

Ως προς τις αιτιάσεις της κυρίας Μπακογιάννης περί απόπειρας της κυβέρνησης να αναθεωρήσει συμφωνία του 2009 με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν την κύρωσε ποτέ ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά. “Πρόκειται για συμφωνία φάντασμα. Και ρωτάτε τώρα εμένα γιατί δεν κύρωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ τη συμφωνία;” διερωτήθηκε ρητορικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα