Κοτζιάς στην τετραμερή: Αναγκαία η συνεχής συνεργασία στα Βαλκάνια

Κοτζιάς στην τετραμερή: Αναγκαία η συνεχής συνεργασία στα Βαλκάνια
O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην 3η υπουργική Σύνοδο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε "ευτυχής" για την 3η υπουργική συνάντηση διασυνοριακής συνεργασίας-Στις 12.30 το τετ-α-τετ με Ντιμιτρόφ

“Ευτυχής” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη διεξαγωγή της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την 3η υπουργική συνάντηση διασυνοριακής συνεργασίας με τον Έλληνα υπουργό να αποτιμά θετικά την έως τώρα συνεργασία με τους ομολόγους του.

Ο κ. Κοτζιάς αφού ευχαρίστησε τους υπουργούς που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας των χωρών καθώς “είμαστε αυτοί που αισθανόμαστε πρώτοι τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη και τη Συρία που επιτείνουν τις συνολικές αλλαγές στον πλανήτη μας”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως “ο ρόλος της Δύσης δεν μπορεί και δεν είναι ο ίδιος που ήταν τον 20ο αιώνα με αποτέλεσμα να ασχολούνται πλέον οι δυτικές δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό με την Ανατολική Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι είναι απασχολημένες σε άλλα σημεία, η Ρωσία όμως επανακάμπτει στην περιοχή  και η Κίνα είναι ο νέος ισχυρός παράγοντας”. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του υπουργού πως “από την λίμνη του Ατλαντικού, το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στη λίμνη του Ειρηνικού”.

“Όταν ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις στην περιοχή” είπε ο κ.Κοτζιάς για να συμπληρώσει πως “είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε συνεργασία, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και των αντίστοιχων διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά ζητήματα”.

Ο κ.Κοτζιάς δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, προσφέροντας τεχνογνωσία, ενώ έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της συνεργασίας των γειτονικών χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι οι εξελίξεις και αλλαγές στη Μέση Ανατολή βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και απασχόλησαν το χθεσινό δείπνο των υπουργών. Μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια των συναντήσεων καθώς “απαιτούν συντονισμό και συχνές συναντήσεις των Διευθύνσεων Μέσης Ανατολής των υπουργείων Εξωτερικών, ώστε να ανταλλάσουν σκέψεις και πληροφορίες” .

Ο κ.Κοτζιάς στάθηκε στην αναβάθμιση της παρουσίας του Ιράν, στη βάση των συνεργασιών της χώρας με το Ιράκ, τη Χεσμπολάχ και τη Συρία  που το μετατρέπουν σε ισχυρό παίχτη στην περιοχή και προσφέρουν διέξοδο στη Μεσόγειο.

Ο κ.Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στη Συρία, έκανε λόγο για κατ΄επίφαση εμφύλιο  με τη συμμετοχή 9 δυνάμεων και συνεχή εισροή ανθρώπων και οπλισμού. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Συριακής κυβέρνησης που όπως είπε “δεν εξασφαλίζουν την ιδιοκτησία σε περίπου 14εκ. πρόσφυγες”, καθιστώντας πιο  δύσκολο τον επαναπατρισμό τους.

Ανησυχία όμως φαίνεται ότι προκαλεί και η τουρκική παρουσία στο Αφρίν, με τον κ.Κοτζιά να δηλώνει πως θέτει σε αμφισβήτηση τη συνθήκη της Λωζάνης στα Ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η σύσκεψη που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη εκτός από τα ζητήματα ασφάλειας και γεωστρατηγικής έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών σε ζητήματα ενέργειας και συνδεσιμότητας των χωρών. Μάλιστα ήδη έχουν συζητηθεί οι συνεργασίες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, η συνδεσιμότητα αεροδρομίων και η σύνδεση των χωρών με υδροπλάνα, θέμα που έθεσε ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Το ζήτημα της ονομασίας δεν αναμένεται να απασχολήσει την τετραμερή συνάντηση, όπως δήλωσε και ο κ.Κοτζιάς κατά την είσοδό του στο χώρο των συζητήσεων, χωρίς όμως να αποκλείεται να τεθεί στη διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που προγραμματίζεται για τις 12:30.

Ο κ.Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης μια “σύνθετη” τετραμερή με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, που στόχο έχει να λύσει προβλήματα, αν και με βεβαιότητα δήλωσε ότι θα προκύψουν νέα ζητήματα στο μέλλον, παραπέμποντας στο μύθο της Λερναίας Ύδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα