Κουμουτσάκος: Χρειάζεται πολιτική κάθαρση στο θέμα Μουζάλα

Κουμουτσάκος: Χρειάζεται πολιτική κάθαρση στο θέμα Μουζάλα
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Ο Τσίπρας είναι αποδυναμωμένος και εγκλωβισμένος στο δίλημμα Μουζάλας ή Καμμένος. Ασκούμε κριτική είτε για να βελτιωθεί η κυβέρνηση, είτε να καταρρεύσει. Αν σπάσει το κλίμα συναίνεσης η ευθύνη στο Μαξίμου. Αμήχανη η Ευρώπη στο προσφυγικό.

Διορία ως τη Δεύτερα μετά τη σύνοδο Κορυφής δίνουν στην κυβέρνηση από τη ΝΔ προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά το θέμα που ανέκυψε στη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού από το «σαρδάμ» Μουζάλα, εμμένοντας στο να ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού μετανάστευσης καθώς όπως ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος «στη σημερινή δύσκολη συγκυρία συνιστά αλλοίωση της εθνικής γραμμής».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε στη γραμμή που εκφράστηκε από το πρωί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να τονίζει μετά τη στήριξη Τσίπρα στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης ότι «από σήμερα είναι επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα, τόσο για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ όσο και για την αποτυχία του στο προσφυγικό» και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Είναι εγκλωβισμένος στο δίλημμα ή Μουζάλας ή Καμμένος» αφήνοντας μάλιστα αιχμές στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για ανοχή στις παλιότερες δηλώσεις Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων. «Γιατί ο κ. Καμμένος δεν έθεσε θέμα όταν ο κ. Φίλης υιοθετούσε θέσεις αποκλίνουσες από την εθνική στρατηγική για τη γενοκτονία Ποντίων;» καταλήγοντας ότι «το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα».

Κατά τη ΝΔ και τα όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος «υπάρχει δίλημμα στην κυβέρνηση που το βάζει η ίδια η ζωή. Αν παραμείνει ο κ. Μουζάλας, πως θα συνεργαστεί το υπουργείο Εθνικής Αμύνης όταν λέει ο κ. Καμμένος ότι δεν τον εμπιστεύεται; Αυτά τα διλήμματα μόνον ο πρωθυπουργός μπορεί να τα λύσει». Πάντως ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θέτει θέμα εκλογών «γιατί δεν μπορεί να τις επιβάλλει», ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «ασκούμε δίκαιη και αυστηρή κριτική για να βελτιωθεί η κυβέρνηση ή αν δεν θέλει να βελτιωθεί να καταρρεύσει».

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος  πρόσθεσε πως «όταν μιλάγαμε για ταχεία αντίδραση και αποτρεπτική πολιτική δεχτήκαμε κριτική που έφτανε ως το σημείο να ταυτιστεί η αγωνία μας με ακροδεξιά ρητορική» σημειώνοντας ότι «αν έχουμε παραίτηση Μουζάλα λόγω επιβολής θέσεων του κ. Καμμμένου όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα σκέφτονται πολλές φορές πριν μιλήσουν να ταυτίσουν την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με την ακροδεξιά».

Μάλιστα σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Κουμουτσάκος για το πώς θα μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και επιτύχει μια επωφελή συμφωνία για τη χώρα όταν δέχεται πυρά και ο αρμόδιος υπουργός είναι υπό παραίτηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε πως «η ευθύνη για μη εθνική γραμμή ας αναζητηθεί στο Μαξίμου».

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη ο κ. Κουμουτσάκος επέμεινε στην ανάγκη σχεδίου εκκένωσης μιλώντας για «ειρηνική εκκένωση» με «πειθώ» και ενημέρωση των προσφύγων και όχι με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων. Πάντως σε ότι αφορά την κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια ο εκπρόσωπος της ΝΔ  τόνισε ότι «Το κράτος ήταν και παραμένει απολύτως απόν. Η Ειδομένη είναι περιοχή στην οποία δεν ασκείται έλεγχος και κρατική κυριαρχία». Για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά το μαζικό πέρασμα προσφύγων στη γειτονική χώρα προχθές, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για σύνθετη κατάσταση, σημειώνοντας πως «έχουμε αντιφατικά μηνύματα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να ξεκαθαρίσει. Δεν πρέπει να προστεθεί στην οικονομική και προσφυγική κρίση και διπλωματική κρίση», συμπλήρωσε.

Με ποια γραμμή θα προσέλθει ο Μητσοτάκης στην αυριανή σύνοδο του ΕΛΚ

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει να στηρίζει την εθνική στρατηγική όπως ορίστηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που διαμόρφωσε και το πλαίσιο της εντολής που έχει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο της ΕΕ» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κατά τη ΝΔ είναι αναγκαίο να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς «χωρίς απόφαση διαιωνίζεται η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στο προσφυγικό». Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στηλιτεύσει τη στάση της Τουρκίας και τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή δημοκρατία τονίζοντας ότι «η συνεργασία με την Τουρκία δεν μπορεί να στηρίζεται σε απειλές και τελεσίγραφα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης «θα εκφράσει το σοβαρό του προβληματισμό για την εικόνα της Ευρώπης» κάνοντας λόγο για «τραυματισμένη συνοχή» και «αμήχανη Ευρώπη να δώσει λύσεις στο προσφυγικό», ενώ θα εστιάσει τις ανησυχίες του και στην «άνοδο ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων» στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα