Κουμουτσάκος: Καμία ανοχή στο σημερινό καθεστώς της Κύπρου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΦΟΡΕΙς, ΠΡΕΣΒΕΙς ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ( ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ9βουλευτης Ν.Δ)-ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ . ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ(τμημα βιοκαλλιεργειας) -ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ(Βουλευτη ΣΥΡΙΖΑ)--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ   ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΦΟΡΕΙς, ΠΡΕΣΒΕΙς ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ( ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ9βουλευτης Ν.Δ)-ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ . ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ(τμημα βιοκαλλιεργειας) -ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ(Βουλευτη ΣΥΡΙΖΑ)--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Την απόλυτη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιης εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής 

Στις δύο θεμελιώδεις αρχές, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κάνοντας λόγο στο δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

Ο κ. Κουμουτσάκος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σημείωσε ότι δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε πως “η εθνική ενότητα Αθηνών - Λευκωσίας είναι διαρκής στρατηγική επιδίωξη που υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού”.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

"Η συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής γίνεται ελάχιστα πριν από την κορύφωση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Είναι θετικό ότι, έστω και στο παρά πέντε, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενημερώθηκαν θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών για το πού βρισκόμαστε και για το ποιες προοπτικές υπάρχουν.

Η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ δεν συνιστά με κανέναν τρόπο συμμετοχή ή συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής Κυβέρνησης. Ούτε βέβαια συνιστά κατά οποιονδήποτε τρόπο υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού την πλήρη ευθύνη έχει η Κυβέρνηση.

Στο Συμβούλιο επανέλαβα τις δημοσίως διατυπωμένες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι κάτι που το έχουν συνυπογράψει από το 2014 και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι.

Μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού. Η εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της Ε.Ε. και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Στηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία.

Οι βασικές αυτές θέσεις συμπληρώνονται από δύο θεμελιώδεις αρχές:

Η πρώτη είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Διότι δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δεύτερη αρχή, η οποία έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας. Η εθνική ενότητα Αθηνών - Λευκωσίας είναι διαρκής στρατηγική επιδίωξη που υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού.

Από αυτές τις αρχές, διαμορφώνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει όλοι να κινηθούν προς την προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

Όσον αφορά στην προγραμματιζόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να επισημαίνω ότι είναι μια συνάντηση στην οποία αποφάσισε να προχωρήσει η Κυβέρνηση.

Από πλευράς μας πιστεύουμε ότι γι’ αυτήν την κρίσιμη συνάντηση πρέπει να υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα:

1. Πάρα πολύ καλή προετοιμασία σε βάθος

2. Αυστηρά προσδιορισμένο αντικείμενο. Δηλαδή, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και μόνο αυτό

3. Οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας να είναι σε απόλυτη αρμονία και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

ADVERTISING

SHARE: