Κουτρουμάνης στο News247: Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, χαμένοι και οι δύο

Κουτρουμάνης στο News247: Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, χαμένοι και οι δύο

Στην πενταετία το επίπεδο των συντάξεων θα μειωθεί κατά 15%, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός. Προειδοποιεί ότι μη αποδοχή από τους θεσμούς της αύξησης εισφορών θα σημάνει επιπλέον 450 εκ ευρώ περικοπές και εκτιμά ότι ακόμη και εάν το τελικό σχέδιο δεν γίνει δυσμενέστερο κατά τη διαπραγμάτευση, δεν λύνεται το πρόβλημα του ασφαλιστικού

Με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, ακόμη και εάν δεν αλλάξει προς το δυσμενέστερο μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το επίπεδο των συντάξεων στη χώρα μας μέσα στην τρέχουσα πενταετία, θα διαμορφωθεί κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με το σημερινό, σημειώνει στο News247 ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο πρώην υπουργός όχι μόνο διαφωνεί με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν προκύπτουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά κάνει λόγο για συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, που είναι όμως και οι δύο χαμένοι.

Προειδοποιεί επίσης ότι η αποδοχή από τους θεσμούς της αύξησης εισφορών θα σημάνει επιπλέον 450 εκ ευρώ περικοπές και εκτιμά πως ούτως ή άλλως δεν λύνεται το πρόβλημα του ασφαλιστικού, το οποίο εάν η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η ύφεση, διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, θα επανέλθει στο τραπέζι για νέα μέτρα, που θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ.Κουτρουμάνη στο News247 έχει ως εξής:

Πως αξιολογείτε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό;

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση και το οποίο βέβαια θα πάρει την οριστική του μορφή μετά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, φαίνεται ότι οδηγεί σε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με χαμένους όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Και τι γίνεται με τους παλιούς συνταξιούχους;

Σε ότι αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους, φαίνεται ότι προστατεύονται για μία τριετία διατηρώντας τα επίπεδα τα σημερινά, ωστόσο μετά την τριετία σύμφωνα με το σχέδιο, οι συντάξεις τους θα μειωθούν για να εξομοιωθούν με εκείνες των νέων συνταξιούχων. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ νέων και παλιών συνταξιούχων είναι μεσοσταθμικά στο 15%, με μικρότερες τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.

Μεγάλες μειώσεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν στις επικουρικές συντάξεις περίπου στο 20%, διατηρώντας κι εκεί μία προσωρινή διαφορά για τους σημερινούς συνταξιούχους, η οποία όμως θα μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι ότι με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου -ακόμη και εάν δε γίνει δυσμενέστερο μετά τις διαπραγματεύσεις- το επίπεδο των συντάξεων στη χώρα μας μέσα στην τρέχουσα πενταετία, θα διαμορφωθεί κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με το σημερινό.

Τι θα σημάνει μη αποδοχή από τους θεσμούς της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση εισφορών;

Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή δε γίνει αποδεκτή θα αναζητηθούν μέτρα που πρέπει να καλύψουν περίπου 450 εκ ευρώ και δυστυχώς τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μέσα από περικοπές συντάξεων.

Τουλάχιστον λύνεται το ζήτημα της βιωσιμότητας ή σε έξι μήνες θα συζητάμε πάλι τα ίδια;

Ακόμη και με αυτό το σχέδιο που φέρνει επώδυνες αλλαγές εάν συνεχιστούν τα προβλήματα στην οικονομία και εάν η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η ύφεση, διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, το ασφαλιστικό θα επανέλθει στο τραπέζι για νέα μέτρα, που θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα