Κριτική της ΝΔ προς τους δανειστές ότι επιδιώκουν 4ο μνημόνιο

Με αναβαθμισμένη εθνική ατζέντα στις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης. Οι φόβοι της ΝΔ για την πολιτική διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση και ιδίως ο Πάνος Καμμένος

Με αναβαθμισμένα τα εθνικά θέματα στην ατζέντα του μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει συνομιλίες με ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την Πέμπτη, αλλά και να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με παράγοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι ελληνοτουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και η ένταση στα Βαλκάνια, το μέλλον της ΕΕ και η θέση της Ελλάδας σ’ αυτή καθώς και ο ρόλος των εταίρων σχετικά με την επιβολή ενός τέταρτου μνημονίου είναι τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

Στη ΝΔ τα τελευταία 24ωρα επιδιώκουν να σηκώσουν το θέμα των ευθυνών των δανειστών ως προς την πορεία της αξιολόγησης και ουσιαστικά πέραν της γνωστής κριτικής προς την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμό της αρχίζουν να εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για την επιδίωξη των εταίρων ως προς την επιβολή ενός 4ου μνημονίου. Μάλιστα στη χτεσινή του συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με νόημα ότι «δημιουργεί, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης».

Πάντως ξεχωριστή σημασία αποδίδουν στη ΝΔ για τα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 24ωρα και δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να τα θέσει τόσο στη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στην Αθήνα αλλά και να έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , την αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Στη ΝΔ βλέπουν με μεγάλο προβληματισμό τις δηλώσεις από ηγέτες μεγάλων χωρών της ΕΕ που έγιναν στο Παρίσι για «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων». Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει εκ νέου την άποψή του ότι «δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».

Παράλληλα μεγάλη ανησυχία προκαλούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι «αναδυόμενες προκλήσεις σε Αιγαίο και Βαλκάνια» με τον κ. Μητσοτάκη να μεταφέρει στους Ευρωπαίους την ανησυχία του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι «επηρεάζουν τις σχέσεις δύο χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Πάντως στην ηγεσία της ΝΔ όσο και αν αποφεύγουν –για ευνόητους λόγους- να το πουν ανοιχτά- εντούτοις τους προκαλεί ανησυχία και ο τρόπος διαχείρισης των τουρκικών προκλήσεων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως βλέπουν με φοβία τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι χωρίς νόημα άλλωστε οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα» με αφορμή την πρόσφατη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Φαρμακονήσι.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί όλες οι τελευταίες παρεμβάσεις του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου που έχει επιπλήξει τον υπουργό Άμυνας για επικίνδυνα επικοινωνιακά σόου, συστήνοντας τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής να την ασκεί αποκλειστικά το υπουργείο εξωτερικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Μητσοτάκης στο Facebook για κυβερνητικό σχήμα, φόρους, Survivor και Ολυμπιακό

ADVERTISING

SHARE: