Ξανά μετωπική και με το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση καλεί το Ταμείο να θέσει επισήμως στη διαπραγμάτευση την άποψη για πρωτογενή 1,5%, αλλά και να μη ζητάει μέτρα και σε αυτή την περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα επιμένει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

“Σημείο ισορροπίας”, φράση που επανέλαβε πολλάκις κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναζητεί η κυβέρνηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση χωρίς νέα μέτρα και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Καθώς όμως αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση ακροβατεί σε μία ισορροπία τρόμου, με το ΔΝΤ να πιέζει για νέα μέτρα, με όποιο στόχο για το πρωτογενές, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη στην Αθήνα και την Κομισιόν να διστάζει να τα βάλει με το Ταμείο για τα εργασιακά, η κυβέρνηση επιλέγει να στρέψει τα βέλη της κατά του ΔΝΤ καταρχήν, δεδομένου ότι από τα χθεσινά κείμενα των Τόμσεν και Ομπστφελντ προκύπτει ότι το Ταμείο είναι αυτό που ουσιαστικά επιτείνει το αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση διά του κ.Τζανακόπουλου καλεί το Ταμείο να θέσει επισήμως στη διαπραγμάτευση την άποψη για πρωτογενή 1,5%, αλλά και να μη ζητάει μέτρα και σε αυτή την περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα επιμένει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων βάσει των ευρωπαϊκών αξιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μία φορά πάντως το ενδεχόμενο εκλογών ως plan B σε περίπτωση που το σημείο ισορροπίας δεν βρεθεί, επαναλαμβάνοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων” και κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση, ώστε να επιβάλλει ένα σχέδιο λιτότητας και να ρίξει γι' αυτό την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Λανθασμένες οι εκτιμήσεις και ψευδή τα στοιχεία του Ταμείου

Η επιθετική απάντηση του κ.Τζανακόπουλου εκ μέρους της κυβέρνησης στα χθεσινά κείμενα του ΔΝΤ ήταν το βασικό σημείο του briefing.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι το Ταμείο δηλώνει πως δεν επιθυμεί τη λιτότητα και υπερασπίζεται το στόχο του 1,5% για το πρωτογενές, όμως την ίδια στιγμή οι δύο εκπρόσωποί του, αυτοαναιρούμενοι, αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για πλεόνασμα 3,5% και θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας γιατί εκτιμούν ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων θα πέσουν έξω.

“Οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι λανθασμένες και οι πληροφορίες στις οποίες βασίζεται ψευδείς”, τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας όλες τις φορές που το ΔΝΤ ήταν εκείνο που έπεσε έξω στις προβλέψεις του.

Υπενθύμισε ειδικότερα ότι το Ταμείο το 2011 προέβλεπε ύφεση, που δεν υπήρξε, το 2012 ότι θα επανέλθει η ανάπτυξη ενώ τελικά σημειώθηκε ύφεση 6,6%, το 2013 έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1% και τελικά είχαμε ύφεση 3,3% και όταν την ίδια χρονιά ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στον πολλαπλασιαστή, άρχισε τις καταστροφικές προβλέψεις που και πάλι έπεσαν έξω, καθώς το 2015 προέβλεπε έλλειμμα 0,6% και υπήρξε πλεόνασμα 0,2% και το 2016 η πρόβλεψη του Ταμείου ήταν και πάλι για έλλειμμα, ενώ ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πάνω από 0,5% πλεόνασμα και μάλιστα και αφού εγγραφούν οι δαπάνες στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

“Τα δεδομένα που επικαλείται το άρθρο είναι ψευδή”, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν εξαιρείται το 50% των Ελλήνων από τη φορολογία, ούτε οι συντάξεις βρίσκονται στο ίδιο ύψος με αυτές στις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.

Επικαλέστηκε άρθρο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αναφέρει ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 53% του μέσου όρου της Γερμανίας, καθώς και ότι το 45% των Ελλήνων συνταξιούχων παίρνει κάτω από 665 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι φοροαπαλλαγές και οι συντάξεις”, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Θα περιμέναμε ως ένδειξη σεβασμού στον ελληνικό λαό το ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνει και να μη βασίζεται σε ψευδή στοιχεία”, πρόσθεσε, καλώντας το ΔΝΤ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια στις προβλέψεις και επιμένοντας στη μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%.

Να επιμείνει το ΔΝΤ στο 1,5%

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση αφενός δεν αποδέχεται την άποψη του ΔΝΤ πως και με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% θα χρειαστούν μέτρα (και συγκεκριμένα κατάργηση του αφορολόγητου και νέες οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις), αφετέρου συστήνει (λέξη που χρησιμοποίησε ο κ.Τζανακόπουλος) στο Ταμείο να βάλει και επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την άποψή του πως ο στόχος των πρωτογενών μετά το 2018 πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, αντί να το αναφέρει σε δηλώσεις του απλώς.

Η Αθήνα επίσης επιρρίπτει στο Ταμείο την ευθύνη για μέτρα λιτότητας, λέγοντας πως το ΔΝΤ είναι εκείνο που αποδέχεται τα πρωτογενή 3,5% και απορρίπτοντας την κατηγορία των Τόμσεν- Όμπστφελντ ότι στο τελευταίο Eurogroup η ελληνική πλευρά ήταν που συμφώνησε στη διατήρηση των υψηλών πρωτογενών και μετά το 2018.

“Δεν συζητάμε συγκεκριμενοποίηση και λήψη οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018. Δεύτερον επιμένουμε ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ οφείλει να ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης -και να μη το δηλώνει απλώς δημόσια- την άποψη ότι τα πρωτογενή οφείλουν να μειωθούν στο 1,5%”, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση εστιάζει την πίεση της στο ΔΝΤ, αποφεύγει να ανοίξει ευθέως μέτωπο και με την Κομισιόν για τα εργασιακά: Αν και σχηματίζεται μία εικόνα της Ελλάδας πάλι μόνης εναντίον όλων (καθώς το Ταμείο δεν πιέζει τους Ευρωπαίους για τα πρωτογενή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βάζουν βέτο στο ΔΝΤ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις), ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να κινηθεί σε υψηλούς τόνους και κατά της Κομισιόν.

“Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μόνη απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Αντιθέτως πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν μαζί μας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά πυλώνας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Στις διαπραγματεύσεις έχουμε στο πλάι μας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και την ίδια την ευρωπαϊκή παράδοση. Αναμένουμε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει καμία σύγχυση ως προς το εάν επιθυμεί η Ελλάδα την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: “Θέλουμε την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. Συστήνουμε λοιπόν στο Ταμείο να επιμείνει στην αρχική του θέση για 1,5%”.

Καθώς ο κ. Τζανακόπουλος έκανε επανειλημμένα λόγο για μη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, προέκυψε ευλόγως η ερώτηση εάν το σημείο ισορροπίας θα μπορούσε να βρεθεί με κάποιον άλλο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες και το σενάριο ενός νέου τύπου κόφτη. Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, επαναλαμβάνοντας τη θέση για μη νομοθέτηση από τώρα μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος και σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τα πρωτογενή παραμένει ανοιχτή και θα λυθεί όταν δοθεί οριστική απάντηση στο μεσομακροπρόθεσμο ζήτημα του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πάντως ότι όλες οι πλευρές “θα δουλέψουν προς την κατεύθυνση ενός σημείου ισορροπίας” καθώς υπάρχει αβεβαιότητα στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας και Μ. Βρετανίας, αλλά και λόγω προσφυγικού και επιπλέον γενικευμένη αβεβαιότητα λόγω της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel για ενίσχυση δυνάμεων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και ΠΓΔΜ λόγω φόβων κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό και εκτίμησε ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, διότι είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύση στο ζήτημα των ροών και δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Θεσμοί επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις

Συμβιβασμό χωρίς νέα μέτρα ψάχνουν στο Μαξίμου

ΔΝΤ προς Αθήνα: Νέα μέτρα άμεσα, αλλά φταίτε εσείς

ADVERTISING

SHARE: