Κυπριακή ΑΟΖ: Καταδικάζει ο ΟΗΕ την τουρκική προκλητικότητα

Κυπριακή ΑΟΖ: Καταδικάζει ο ΟΗΕ την τουρκική προκλητικότητα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα που του τέθηκε κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε πως δεν είναι αρμοδιότητά του να παίρνει θέση στα δικαιώματα κρατών που απορρέουν από συμβάσεις, εξέφρασε, όμως, τη λύπη του για την κλιμάκωση των εντάσεων.

"Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου και τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου".

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα αναφέρει ότι ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

"Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ένα σημείο στην τελευταία του έκθεση για την UNFICYP (9 Ιανουαρίου 2018), ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες", καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Ιταλία - Αυστηρό μήνυμα ιταλού ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου

ADVERTISING

SHARE: