Κυπριακό: Ο Τσίπρας ‘δείχνει’ την Τουρκία εν όψει Γενεύης

Κυπριακό: Ο Τσίπρας ‘δείχνει’ την Τουρκία εν όψει Γενεύης
Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets the Bishop of Thessaloniki Anthimos at the prime minster's office during his two days visit in Thessaloniki, Greece on January 5, 2017. / , 5 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πλέον υπάρχει μία εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή γραμμή και τόνισε ότι η Αθήνα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, αλλά "το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού".

Για την στάση της ελληνικής πλευράς και τις εντατικές συνομιλίες που διεξάγονται από τη Δευτέρα στη Γενεύη, αλλά και το θετικό γεγονός της κοινής εθνικής γραμμής όλου του πολιτικού κόσμου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος από την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και μια ολόπλευρη πλευρά στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

“Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στα πλαίσια της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ” είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα στρατούς κατοχής και μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων  και θα απομακρύνει τον φόβο από τον Κυπριακό λαό. Πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής  δημιουργείται και μια κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή, διότι είναι επιχειρήματα  που συνάδουν με το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως η λύση δεν εξαρτάται από τη μία πλευρά του τραπεζιού αλλά και από την άλλη”.

Σε ερώτηση τέλος, αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα