Κύπρος: Ο οδικός χάρτης του Ν. Αναστασιάδη για την επόμενη 5ετία

Κύπρος: Ο οδικός χάρτης του Ν. Αναστασιάδη για την επόμενη 5ετία
Greece's Prime Minister, Alexis Tsipras, meets the President of Cyprus at Maximos Mansion in Athens, Greece on November 9, 2017. / , , 9 2017. Sooc

Βασικοί πυλώνες και προτεραιότητες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το 2018 – 2023 θεωρούνται το Κυπριακό, η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται και μια σειρά προτεραιοτήτων που καλείται να υλοποιήσει με βάση το επονομαζόμενο «master plan», ή πιο απλά το προεκλογικό του πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί και τον οδικό χάρη της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία.

Βασικοί πυλώνες και προτεραιότητες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το 2018 – 2023 θεωρούνται: 1) το Κυπριακό, 2) η οικονομία, 3) οι μεταρρυθμίσεις, 4) τα ενεργειακά, 5) το ΓεΣΥ και 6) η εξωτερική πολιτική.

Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο Γκουτέρες

Το Εθνικό μας πρόβλημα και η επίλυσή του αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα τον περασμένο χρόνο, παρ’ όλο που δεν είχε θετική έκβαση, θεωρείται για την κυβέρνηση ως βάση – κεκτημένο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο προεκλογικό πρόγραμμα, γίνεται μια εκτενής αναφορά στα οφέλη που αποκόμισε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Στόχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως σημειώνεται, είναι η συνέχεια της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς την εσαεί παρουσία κατοχικού στρατού και μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων στο νησί.

Ανάπτυξη και “επενδυτική βαθμίδα”

Τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και την πειθαρχημένη, μακριά από αλόγιστες δαπάνες, δημοσιονομική πολιτική, θέλει να συνεχίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Απώτερος στόχος είναι η Κύπρος να «ανεβεί» στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εξέλιξη, η οποία, αν πραγματωθεί, θα μειώσει το κόστος δανεισμού προς το κράτος και θα στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές για περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο από το εξωτερικό. Παράλληλα, ανάμεσα στις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2018 – 2023 είναι η περαιτέρω μείωση των φόρων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου

Μεταρρυθμίσεις παντού

Δεσμεύσεις για σειρά μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη Δημόσια Υπηρεσία, βρίσκονται στον οδικό χάρτη της επόμενης πενταετίας για την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Βουλή εκκρεμεί νομοσχέδιο για τη μείωση των Δήμων και τη συμπλεγματοποίησή τους. Παράλληλα, πέραν του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, θα προωθηθεί το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, το Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς επίσης και Υφυπουργείο Πολιτισμού. Την ίδια ώρα, στο πλάνο της κυβέρνησης βρίσκεται και δημιουργία τριών νέων θεσμών: του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου.

Ολοκλήρωση γεωτρήσεων και επόμενα βήματα

Στα ενεργειακά, στόχο της κυβέρνησης αποτελεί πρώτα η ολοκλήρωση των γεωτρήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στη συνέχεια -αν χρειαστεί- προκήρυξη νέων γύρων αδειοδότησης. Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός και τα επόμενα βήματα στον σημαντικό αυτό τομέα, θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα, ώστε το φυσικό αέριο να καταστεί σταθερή πηγή πλούτου της Κύπρου και καταλύτης για λύση του Κυπριακού.

Μεγάλος στόχος το ΓεΣΥ

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση στα χρονοδιαγράμματα, που η ίδια, άλλωστε, καθόρισε την περασμένη πενταετία, είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Η κορυφαία, όπως την αποκαλούν, μεταρρύθμιση στο κοινωνικό κράτος, το 2020 θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Να γίνει η Κύπρος περιφερειακός παίκτης

Έμφαση θα δοθεί και αυτή την πενταετία στην εξωτερική πολιτική και στην ανάπτυξη του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος τόσο στην περιοχή όσο και εντός της Ε.Ε. Οι κυβερνώντες θεωρούν ότι ήδη έχουν μπει στέρεες βάσεις με τη σύναψη των τριμερών συνεργασιών. Στόχος είναι η συγκέντρωση αυτών των συμμαχιών σε ένα περιφερειακό, άτυπο φόρουμ, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

(Πηγή: SigmaLive.com, φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα