Κυριάκος Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι η κατάσταση στην Ειδομένη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι η κατάσταση στην Ειδομένη
Επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευοταν από τον Ειδικό Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Αθηνών Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MotionTeam

Στην Ειδομένη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο προσφυγικό

Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την επισκέφτηκε σήμερα και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε μέσα στη βροχή και τη λάσπη στον καταυλισμό, κάποια στιγμή φωτογράφισε και ο ίδιος τους πρόσφυγες με το κινητό του τηλέφωνο, ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, την αστυνομία και γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απών. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ειδομένη, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου στις 17:00, την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Τον πρόεδρος της ΝΔ συνοδεύουν ο υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

Τον κ.Τζιτζικώστα πλησίασαν πρόσφυγες οι οποίοι τoν ενημέρωσαν ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους φέρεται βάναυσα. Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι καταλαβαίνει απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το θυμό τους και χαρακτήρισε απάνθρωπο τον τρόπο με τον οποίο τους φέρονται οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει λύση στο πρόβλημά τους.

Οι πρόσφυγες του απάντησαν ότι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο η κατάστασή τους δεν πάει άλλο.

Αμέσως μετά την Ειδομενη ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο Πολύκαστρο όπου, στο δημαρχείο είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά, και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα και τη διαχείριση του προβλήματος.

Γεροβασίλη: Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στην βάρκα του ακροδεξιού

“Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει  επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη. Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας. Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας. λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ειδομένη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα