Κυβέρνηση για Novartis: Διαλεύκανση, αλλά όχι αρένα

Κυβέρνηση για Novartis: Διαλεύκανση, αλλά όχι αρένα
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Να πέσουν οι τόνοι σε σχέση με την υπόθεση Novartis επιδιώκει η κυβέρνηση, παρά την αυριανή υψηλών τόνων συζήτηση στη Βουλή

Παρά τις αρχικές υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση Novartis, στόχος του Μαξίμου πλέον είναι να πέσει μεν άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς όμως να μετατραπεί σε «αρένα» η πολιτική ζωή της χώρας ή να περάσει σε δεύτερη μοίρα το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, ήτοι η «καθαρή έξοδος» της χώρας από το Μνημόνιο.

Αυτό, πάντως, ουδόλως σημαίνει ότι οι τόνοι που θα υιοθετήσουν πολλά κυβερνητικά στελέχη –αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας- στην αυριανή, μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, θα είναι χαμηλοί.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης) θα αναφερθούν στο διαχρονικό «πάρτι» στον χώρο της Υγείας, στις ευθύνες των κυβερνήσεων που έβλεπαν την φαρμακευτική δαπάνη να ανεβαίνει, αλλά και ορισμένες πολιτικές που εκ των πραγμάτων «ευνόησαν» την εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία.

“Άπλετο φως”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίζει την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως, διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιδίωξη να μετατρέψει την συγκεκριμένη υπόθεση σε «λαϊκά δικαστήρια» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Πάντως, ο πρωθυπουργός προτίθεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση σε όσους βάλλουν κατά της Δικαιοσύνης, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά όχι μόνο κατά του Αλέξη Τσίπρα και των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των βοηθών της.

Άλλωστε, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην αυριανή συζήτηση θα υπενθυμίσουν πως οψέποτε κάποιος πολιτικός βρέθηκε ένοχος για διαφθορά, στην αρχή της έρευνας έκανε λόγο για «σκευωρίες» και «πολιτική δίωξη», αλλά και ότι η διεύρυνση του καθεστώτος «προστατευόμενων μαρτύρων» για υποθέσεις διαφθοράς έγινε με τη νομοθετική βούλα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014.

Ήπια γραμμή

Πάντως, παρότι οι τόνοι θα ανέβουν στην αυριανή συζήτηση, επί της ουσίας της υπόθεσης και της διερεύνησής της η κυβέρνηση θα επιλέξει την ήπια γραμμή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής θα αναλάβει, εκτός απρόπτου, ο Θοδωρής Δρίτσας –ένας μετριοπαθής πολιτικός που, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι «ο τελευταίος που θα ήθελε να μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα η προανακριτική επιτροπή».

Παράλληλα, επί της ουσίας θα είναι και η επιχειρηματολογία που θα ακουστεί, εκ μέρους της συμπολίτευσης στη Βουλή, αφού καθήκοντα εισηγητή θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο –επίσης ήπιος και μετριοπαθής- Χρήστος Μαντάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα