La Repubblica: Η Ελλάδα ωθεί πρόσφυγες στην Αλβανία

La Repubblica: Η Ελλάδα ωθεί πρόσφυγες στην Αλβανία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Ποια η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην ιταλική εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα μας έχει προωθήσει στην Κόνιτσα εκατοντάδες πρόσφυγες

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας ωθεί στην Αλβανία πρόσφυγες.

“Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες μέρες μπορεί να φτάσουν τους 2.000. Είναι πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφέρει με λεωφορεία στην Κόνιτσα, κοντά στην Ιταλία.

Το χωριό όπου στήθηκε το στρατόπεδο προσφύγων βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα αλβανικά σύνορα και σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την Απουλία, όπου η στιγμή μιας νέας “ώρας Χ” των αποβιβάσεων φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο πολύ.

Τόσο πολύ ώστε στο Λέτσε προετοιμάζεται σχέδιο πολιτικής προστασίας και η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν αδιάκοπα την θαλάσσια περιοχή.

Στην Ελλάδα ζουν καταστάσεις στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης με 14.000 απελπισμένους ανθρώπους που συρρέουν στην Ειδομένη χωρίς καμία ελπίδα να μπουν στην ΠΓΔΜ, και άλλοι 4.500 αναγκάζονται να μείνουν σε στρατόπεδο τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: “Για το σκοπό αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης της Αθήνας είναι ο διαμοιρασμός των μεταναστών σε διάφορα μέρη της εθνικής επικράτειας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Βίτσας εξήγησε ότι οι πρόσφυγες έχουν μπλοκαριστεί μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και άρχισε να διανέμει φυλλάδια στα αραβικά, περσικά και παστούν, καλώντας τους να βρουν καταφύγιο σε άλλα κέντρα.

Αλλά η προσέγγιση στα αλβανικά σύνορα και την Αδριατική φαίνεται να είναι η προαναγγελία ​​ενός χρονικού νέων ταξιδιών ελπίδας προς την Απουλία. Ο κίνδυνος και ο φόβος από τους ερευνητές, είναι μικρές βάρκες να μεταφέρουν πρόσφυγες από την ελληνική ακτή, καθώς η θάλασσα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και 40 από την Φιλιππιάδα, όπου συστήθηκε άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι επισκέπτες και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσει να διασχίσουν τη θάλασσα ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία,

Η αστυνομία (με πρόσθετη στήριξη από την Ιταλία από την οποία έφτασαν 20 αστυνομικοί) ελέγχουν τα σύνορα, αλλά δεν μπορούν να περιπολούν κάθε σπιθαμή”.

“Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα”

Η απάντηση ήρθε από τον Γιώργο Κυρίτση, εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το προσφυγικό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι “Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα”.

“Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Κυρίτση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα