Λαπατσιώρας: Έπρεπε να επιλέξουμε την έξοδό μας στις αγορές ακόμη και με υψηλά επιτόκια, αντί των Μνημονίων

Λαπατσιώρας: Έπρεπε να επιλέξουμε την έξοδό μας στις αγορές ακόμη και με υψηλά επιτόκια, αντί των Μνημονίων

Ο οικονομολόγος που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού μίλησε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και σημείωσε πως ήταν λάθος η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο

Την άποψη ότι το 2009, έπρεπε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε ακόμα και με υψηλά επιτόκια, εξέφρασε ο οικονομολόγος Σπύρος Λαπατσιώρας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ερευνητέο γιατί υπογράφηκε από τη χώρα μας η πρώτη δανειακή σύμβαση, χωρίς η τότε κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Με δεδομένο ότι το χρέος θα αυξανόταν και θα δυσχέραινε τόσο την εξυπηρέτηση του όσο και την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, θα έπρεπε να επιλέξουμε την έξοδο μας στις αγορές και να δανειστούμε ακόμα και με υψηλά επιτόκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαπατσιώρας.

Πάγια τακτική του ΔΝΤ, ένα αντιαναπτυξιακό πρόγραμμα

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια , ο κ. Λαπατσιώρας υποστήριξε ότι είναι πάγια τακτική του ΔΝΤ να επιμένει στην επιβολή ενός ίδιου αντιαναπτυξιακού προγράμματος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί μια έντιμη συμφωνία, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να παραμείνει στο μνημόνιο.

«Το αντικειμενικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει μπροστά μας, είναι το χρηματοδοτικό κενό. Η κάλυψη του μπορεί να γίνει με δάνειο, αναδιάρθρωση του χρέους ή έξοδο στις αγορές», ανέφερε.

Στην επισήμανση βουλευτή, αν θα πρέπει αυτή την περίοδο που τα επιτόκια είναι απαγορευτικά υψηλά, η χώρα να βγει στις αγορές, ο κ. Λαπατσιώρας σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει μια δειλή έξοδο στις αγορές και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας, μπορεί να συμβεί και αυτό.

Σε άλλη ερώτηση βουλευτών αν θα ήταν πιο ελπιδοφόρο για τη χώρα η επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Λαπατσιώρας επεσήμανε:

«Είναι μια συζήτηση που έχει πάρει μεγάλη έκταση. Θεωρώ ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι προβλήματα κουλτούρας των θεσμών. Είναι πολύ μεγαλύτερα, από ένα νόμισμα, τα ζητήματα που υπάρχουν. Αφορούν ένα δευτερογενές επίπεδο και το νόμισμα δεν είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Δεν θεωρώ πιθανό ενδεχόμενο το Grexit

«Δεν το θεωρώ πιθανό ενδεχόμενο. Αυτό το γεγονός στις παρούσες συνθήκες και με τους όρους που θα συνέβαινε, όπως στήριξη από την ΕΚΤ για συναλλαγματική ισοτιμία δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα και θα συνιστά μια ακόμη μεγάλη υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των πλατειών κοινωνικών στρωμάτων. Θεωρώ ότι δεν αποτελεί το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκέφτεται κανείς», υποστήριξε.

Αντίθετος με τις αποκρατικοποιήσεις ο οικονομολόγος

Ακόμα, ο κ. Λαπατσιώρας ερωτώμενος για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων συμπεριλαμβανόμενου και του ΟΛΠ, δήλωσε κάθετα αντίθετος με τον τρόπο που γίνονται γιατί όπως είπε, είναι ξεπούλημα, και δεν συμβάλουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λύσουμε είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Στο βαθμό που συζητάμε για μεικτή οικονομία πρέπει να σκεφτείς ποια πράγματα μπορεί να διοικήσει καλύτερα ο ιδιωτικός τομέας. Θα πρέπει να σκεφτούμε ποιους στόχους εξυπηρετεί το μάνατζμεντ», τόνισε.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει κομμάτι του χρέους που είναι επαχθές ή επονείδιστο σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το επαχθές είναι μια νομική έννοια που αφορά το διεθνές δίκαιο. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τις δομές της ελληνικής οικονομίας που παράγουν χρέος. Όλο το χρέος που έχει συσσωρευτεί, συσσωρεύτηκε για να ανακυκλώνει το χρέος το οποίο υπήρχε».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένταση στη Βουλή μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση

Γ. Κασιμάτης: Δεν μπορώ να κρίνω αν σκόπιμα οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ

ADVERTISING

SHARE: