Λεπτή διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Λεπτή διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ, 14 Ιουνίου 2017, Αθήνα Eurokinissi

Μηνύματα από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ μερικές ώρες πριν την συνάντησή τους στην Οχρίδα - Τι ανέφερε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ενόψει των συναντήσεων που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του - "Κλειδί ο ρεαλισμός", η θέση του Νίκου Κοτζιά

Στην συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Οχρίδα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά την συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του.

“Κάθε γύρος των συνομιλιών είναι δύσκολος, επομένως αναμένω μία ενδελεχή συζήτηση”, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, ενώ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προσδοκίες του από την συνάντηση: “Ελπίζω σε πρόοδο. Θεωρώ ότι τόσο η δική μας συμπεριφορά, όσο και των ελλήνων γειτόνων μας κατά την διαδικασία, δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο σημείο και επικεντρωμόμαστε στις συζητήσεις αυτές στην Οχρίδα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το πνεύμα της ελπίδας”.

Κοτζιάς: Κλειδί ο ρεαλισμός

“Η Αθήνα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει διπλωματικά το Κόσοβο και δεν θα ανοίξει προξενικό γραφείο στην Αθήνα” δηλώσε ο Νίκος Κοτζιάς από το Βελιγράδι μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάτιτς.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί απόφαση του 2011 που επιτρέπει το άνοιγμα εμπορικού γραφείου του Κοσοβου το οποίο όμως δεν θa ισοδυναμεί με  διπλωματική αρχή.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Οχρίδα ο Νίκος Κοτζιας έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια κάνοντας λόγο για “εντιμο συμβιβασμό”. “Το κλειδί είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματικός” είπε χαραχτηριστικά ο κ. Κοτζιας.

Από την πλευρά του ο Ιβιτσα Ντάτιτς δήλωσε ότι η Σερβία δείχνει κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στα σερβικά συμφέροντα δεν ήταν κατάλληλη καθώς η FYROM έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αυτή την ώρα ο Νίκος Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αλεξάντερα Βούτσιτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα