Λιαργκόβας: Δεχόμαστε την κριτική αλλά δεν αλλάζει η ουσία

Λιαργκόβας: Δεχόμαστε την κριτική αλλά δεν αλλάζει η ουσία
Tourists watch the Presidential Guard (Evzones) at the monument of Unknown soldier in front of the Greek Parliament in Athens, Greece on December 12, 2014. / () , 12 , 2014. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απαντά στον Ευκλ. Τσακαλώτο που χαρακτήρισε «λάθος» τις εκτιμήσεις του πρώτου για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

«Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ» απαντά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με τις εκτιμήσεις που έκανε για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Στην απάντησή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει τα εξής:

«Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.

Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:

Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.

Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.

Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.

Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση».

Τσακαλώτος: «Πρόκειται για λάθος»

«Πρόκειται για λάθος», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι: «Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014».

ΥΠΟΙΚ: Κάνει λάθος το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Σφάλμα στις εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων βλέπει το ΥΠΟΙΚ στα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του προϋπολογισμού της Βουλής η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ , τονίζεται ότι υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα

Έκπληκτος ο Βούτσης για τα μη έγκυρα στοιχεία

«Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας. Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων» δηλώνει παράλληλα ο Νίκος Βούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι η πρώτη φορά που βάλλει κατά του γραφείου προϋπολογισμού καθώς είχε εκφράσει ξανά τη δυσαρέσκειά του το Μάιο όταν μια μέρα μετά τη συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών το Γραφείο Προϋπολογισμού παρά το θετικό κλίμα που προέκυπτε κατέγραφε δυσοίωνες προβλέψεις στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα