Λισαβόνα: Στήριξη του Νότου για κλείσιμο της αξιολόγησης

Λισαβόνα: Στήριξη του Νότου για κλείσιμο της αξιολόγησης
Andrea Bonetti

Το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες ζητούν στη διακήρυξη της Λισαβόνας οι επτά ηγέτες του Νότου (Vid)

Η Λισαβόνα έδωσε το στίγμα της καθώς διατυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια η ξεκάθαρη στήριξη της Συνόδου στις ελληνικές θέσεις. Όπως έγινε γνωστό, στη διακήρυξη της Λισαβόνας, οι ηγέτες των χωρών του Νότου ζήτησαν το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών του Νότου, έστειλε παράλληλα μήνυμα σε όσους – όπως είπε- αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως “σήμερα στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης που απομονώνει όσους ζητούν παράνομες απαιτήσεις και επιδιώξεις που στο βάθος αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. Η ΕΕ έχει ανάγκη από ενότητα και αποφασιστικότητα”.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη και να υπερασπισθούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι “στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

«Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.

Ολάντ: Πρέπει να μπούμε σε φάση ανάπτυξης

Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε φάση ανάπτυξης έστειλε από την πλευρά του ο Φρασνουά Ολάντ. Όπως ανέφερε είναι η ώρα να δούμε τι Ευρώπη θέλουμε, μια Ευρώπη που θα μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά της, με πολλαπλές νησίδες ασφαλείας, ευημερούσα με πρωταρχικό στόχο την ευημερία όλων. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να “απαντήσει” με “αποφασιστικότητα” στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.

“Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε”, δήλωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε: “Η Ευρώπη, πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της.

Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε. Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε”.

Αναφερόμενος στη Συρία, στο Ιράκ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και σε “εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη Ρωσία”, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτίμησε ότι “όλ΄αυτά αξίζει να συζητηθούν” με τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Είναι συχνά απέναντι στις αναποδιές, απέναντι στις προκλήσεις, απέναντι στις δοκιμασίες που κάποιος βλέπει αν μια ένωση είναι σταθερή, αν είναι ικανή να προσδιορίσει το μέλλον της”, παρατήρησε ακόμη, εκτιμώντας πως η Ευρώπη είναι “ενώπιον της δοκιμασίας της αλήθειας, ενώπιον της ώρας των επιλογών”.

Ν. Αναστασιάδης: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση των προβλημάτων και προκλήσεων όλης της Ε.Ε. αλλά και των χωρών του Νότου. «Απαιτείται η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι πρέπει να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων ανθρώπων για μια Ευρώπη που μας αξίζει.

Αντόνιο Κόστα: Να δουλέψουμε από κοινού για μια δυνατή Ευρώπη με αποτελεσματικές απαντήσεις στους πολίτες της

Ουσιαστικής σημασίας χαρακτήρισε ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Αντόνιο Κόστα, «να έχουμε μια ΕΕ πιο ισχυρή, προσηλωμένη στις αξίες της δημοκρατίας των τεσσάρων ελευθερίων και του ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, στην ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στις κυριότερες ανάγκες τους: την ανάπτυξη, την απασχόληση, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ως προς το μεταναστευτικό, είπε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των χωρών της Ν. Ευρώπης και της Μεσογείου, η ανάληψη κοινής δράσης για την άμυνα και των διαχείριση των κοινών, εξωτερικών συνόρων μας ώστε να είναι ασφαλής η Ένωση χωρίς να τίθεται κανένα φράγμα στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών της. Να υπάρξει, σημείωσε, κοινή αντίληψη αλληλεγγύης για τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε.

Αναφορικά με την ασφάλεια είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι μια αξιόπιστη δύναμη ειρήνης και εγγύησης για όλους τους πολίτες της, να αναπτυχθούν όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ανάληψη κοινών δράσεων για την καλύτερη κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε έναν νέο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης που θα μειώνει τις ασυμμετρίες, θα ενισχύει τη σύγκλιση και θα μας επιτρέπει να έχουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, έναν καλύτερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών με τις πολιτικές της ΕΚΤ. Είναι, είπε, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην αναγκαιότητα στήριξης της συγκεκριμενοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Η βούληση όλων μας, κατέληξε, είναι όχι μόνο να δουλέψουμε από κοινού αλλά να εργαστούμε με όλα τα κράτη-μέλη των 27, να μεταφέρουμε ένα σαφές μήνυμα: Πιστεύουμε στην Ευρώπη, ξέρουμε τα καλά που πετύχαμε χάρη στην Ευρώπη για την ευημερία, και πιστεύουμε ότι μια ισχυρή Ευρώπη θα μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στους πολίτες και υπογραμμίζουμε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Μαριάνο Ραχόι: Χρήσιμη συνάντηση, την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Η επόμενη στη Μαδρίτη

Χρήσιμη συνάντηση, την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ανακοινώνοντας ότι εκείνος θα οργανώσει την επόμενη που θα γίνει στη Μαδρίτη, τον Απρίλιο.

Είπε ότι στη Σύνοδο στη Μάλτα και στη Σύνοδο της Ρώμης που επίκεινται θα γίνουν ουσιαστικά πράγματα: ένας απολογισμός όσων έλαβαν χώρα στα 60 χρόνια και συζήτηση για το μέλλον. Ανέφερε ότι είναι στη μόδα να ασκεί κανείς κριτική στις πολιτικές που ασκούνται στην Ευρώπη και να είναι σκληρός, και πως όμως θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα καλά που συμβαίνουν στην ΕΕ και τι σημαίνουν αυτά.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπερασπιστούμε αυτά που είναι η ζωή μας, την ΕΕ με τον μεγαλύτερο βαθμό πνευματικής πρόοδου, ευημερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσδιόρισε ως τις μεγάλες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια το προσφυγικό, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, για να δηλώσει ότι αυτό είναι που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια. Θα δώσουμε, είπε, τη μάχη μας για οικονομικές πολιτικές που θα μας επιτρέπουν να επενδύουμε περισσότερο, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου. Η Ευρώπη, κατέληξε ο Μαριάνο Ραχόι, οφείλει να μεταφέρει ένα μήνυμα ενότητας που υπάρχει και ένα μήνυμα που θα μεταφέρει τη βούληση για ακόμα μεγαλύτερη ολοκλήρωση στο μέλλον.

Πάολο Τζεντιλόνι: Είναι η στιγμή να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για σύγκλιση που έχει υπάρξει στα θέματα που συζητήθηκαν και χαρακτήρισε την ευρωμεσογειακή σύνοδο ως πολύ σημαντική ομάδα, που εκπροσωπεί ένα 40% της ΕΕ. Είμαστε μέρος αυτής της ομάδας που προωθεί τις αξίες της ΕΕ, τόνισε.

Ανέφερε κι εκείνος ότι στις 25 Μαρτίου στη Σύνοδο της Ρώμης θα συνοψισθούν τι είναι η Ευρώπη των τελευταίων 60 χρόνων και τι η Ευρώπη του σήμερα. Είπε ότι έχουμε κατορθώσει ως ΕΕ να ξεπεράσουμε εμπόδια και είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τα αποτελέσματα και τις αξίες της ΕΕ, για να τονίσει πως το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το εξής: δεν είναι απαραίτητο το 2017 να είναι έτος κρίσης για την ΕΕ ή έτος αναβολών. Ο κόσμος δεν θα περιμένει. Σημείωσε ότι είναι δέσμευση των επτά χωρών να μπορέσουν να εκπληρώσουν την ατζέντα που αφορά στα θέματα της ασφάλειας, την ικανότητα της ΕΕ να προστατεύσει τον εαυτό της από τον υπόλοιπο κόσμο, το θέμα των μεταναστευτικών ροών, για το οποίο υπογράμμισε ότι αποτελεί θέμα κοινής ευθύνης της ΕΕ, ότι ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει μέρος του φορτίου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια ή δύο χώρες. Να μπορέσουμε, συνέχισε, να πείσουμε περισσότερο την ΕΕ να μπορέσει να ακολουθήσει την ανάπτυξη σε διαφορετικές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι φτάνουμε στο τέλος μιας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και έχουμε περάσει σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Είναι η στιγμή τόνισε, να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο με βάση τις πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τη σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών χωρών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη συνάντηση ότι θα βγει ένα θετικό μήνυμα που θα ενισχυθεί περαιτέρω στις επόμενες συναντήσεις.

Η ειδική αναφορά στο Κυπριακό

Τονίζεται επίσης πως ειδική αναφορά στο Κυπριακό περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Λισσαβόνας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών- μελών της ΕΕ (MED Group).

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 της Διακήρυξης αναφέρεται:

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας, μετά τη λύση» και ότι «η ένταξη στην ΕΕ είναι η καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο».

Σημειώνεται, τέλος, πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, πως Σύνοδος του ηγετών του Νότου είναι καταλύτης εξελίξεων:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα