Λύση σε δύο βήματα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προτείνει ο Μητσοτάκης

Λύση σε δύο βήματα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προτείνει ο Μητσοτάκης
43 , , , 4 2017 Nikos Libertas / SOOC

Μία νέα διαδικασία, με συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη, που θα αντικαταστήσει το σημερινό χρονοβόρο εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να επιβιώσουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από τα κόκκινα δάνεια και τη γραφειοκρατία, περιλαμβάνει η πρόταση που θα κατατεθεί στο προσυνέδριο της Κρήτης, μαζί με την πρόταση της ΝΔ για το υπεπλεόνασμα

Πρόταση για να επιβιώσουν οι υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα κόκκινα δάνεια και τη γραφειοκρατία που τους πνίγουν, θα καταθέσει στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, θα προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα δύο βήματα της πρότασης της ΝΔ έχουν ως εξής:

Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα  Ασφαλιστικά Ταμεία.

Εξυπακούεται ότι η πρόταση της ΝΔ αφορά επιχειρήσεις  που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται, βέβαια, τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή κάποιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

“Η πρόταση της ΝΔ προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και – επί της ουσίας – τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση στην οικονομική ασφυξία, που πνίγει πια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της χρονοβόρας και – στην πράξη – ήδη αποτυχημένης διαδικασίας που νομοθέτησε η Κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες από την εφαρμογή του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», έχουν υποβληθεί μόλις 180 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Η δε Κυβέρνηση έχει την παροιμιώδη αφέλεια να εκφράζει την ικανοποίησή της για το ρυθμό υποβολής των σχετικών αιτήσεων, όταν το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τις οποίες οι αρμόδιοι Υπουργοί πνίγουν με τον αχρείαστο γραφειοκρατικό μηχανισμό που επέβαλαν”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Ο κ.Μητσοτάκης αύριο στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο Κρήτης, θα εξειδικεύσει όμως και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιστροφή στους πολίτες του υπερπλεονάσματος, που σύμφωνα με την αξωματική αντιπολίτευση ήρθε ως αποτέλεσμα της δυσβάσταχτης φορολογίας που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίον θα μειωθεί δίκαια ο ΕΝΦΙΑ για όλους, την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια άνεργων και την αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Με την πρότασή της, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διορθώσει αδικίες, να αιμοδοτήσει την ελληνική οικονομία που φυτοζωεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής  και κυρίως να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους.

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα