Λύση στην Ουάσινγκτον θέλει το Μαξίμου

Λύση στην Ουάσινγκτον θέλει το Μαξίμου

Χαμηλούς τόνους κρατά το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας πως οι συζητήσεις που θα γίνουν στην Ουάσινγκτον είναι κρίσιμες προκειμένου να "ξεκλειδώσει" το συνολικό κλείσιμο της συμφωνίας

Για περισσότερο από δυο ώρες χθες το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Δραγασάκης καθόριζαν με τον πρωθυπουργό τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον σε ένα δύσκολο τριήμερο, που όμως θα είναι καθοριστικό για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι 3 πρώτοι μαζί με στενούς τους συνεργάτες αναχωρούν σήμερα έχοντας στις «αποσκευές» τους την υπέρβαση των στόχων για το πλεόνασμα του 2016, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει αποδεχτεί η Αθήνα.

Περιθώρια για καθυστερήσεις για το Μαξίμου δεν υπάρχουν, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί πολύ γρήγορα να κλείσει ο κύκλος αβεβαιότητας στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία. Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία κάνει τους επιτελείς της Ηρώδου Αττικού ακόμα πιο προσεκτικούς στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Για αυτό το λόγο στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επιλέξει για άλλη μια φορά να κρατήσουν χαμηλούς τόνους χωρίς να προκαταβάλουν τι μπορεί να συμβεί στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Το καλό σενάριο που εξετάζεται είναι μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, στο περιθώριο των συζητήσεων, να βρεθεί μια μέση συμβιβαστική λύση που να περιλαμβάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για κάποια χρόνια που θέλει το Βερολίνο, αλλά ξορκίζει το Ταμείο και ταυτόχρονα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αρνείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την πλευρά της, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ χθες ξεκαθάρισε πως πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, αλλά ούτε υλοποιήσιμα. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η διευθύντρια του Ταμείου θέλει με τις δηλώσεις της τις τελευταίες ώρες να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Γερμανία υπενθυμίζοντας συνεχώς τις πάγιες θέσεις της Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση από την Ηρώδου Αττικού ξεκαθάρισαν χθες πως παρά τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής νέων μέτρων για το 2018, αφήνοντας σαφείς αιχμές και ασκώντας προσεκτικά κριτική για τα λανθασμένα νούμερα που στο παρελθόν έχουν δώσει τα στελέχη του Ταμείου.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ για άλλη μια φορά προέβλεψε πως η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους για τα έτη από το 2018 – 2020.

Μια σειρά επαφών αναμένεται να έχει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν, Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, Στήβεν Μνούτσιν, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και άλλους αξιωματούχους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Σε αυτές αναμένεται να καθοριστεί η πορεία των συζητήσεων για το χρέος και τα πλεονάσματα με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής (σε τοπική ώρα):

*Παρασκευή 21 Απριλίου

-09:00, Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

-09:30, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup.

-13:10, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

-13:45, Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

*Σάββατο 22 Απριλίου

-13.40, Andy Baukol, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

-14.30, Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

-17.15, Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

ADVERTISING

SHARE: