Μάχη στη Βουλή για Κλεισθένη, Σκοπιανό, ψήφο Ελλήνων εξωτερικού

Μάχη στη Βουλή για Κλεισθένη, Σκοπιανό, ψήφο Ελλήνων εξωτερικού
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Συνεχίζεται στη Βουλή η αντιπαράθεση με την τροπολογία για διεξαγωγή των δημοτικών μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών στο επίκεντρο

Το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με την τροπολογία που αφορά στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς μετά το “ναι” της Νέας Δημοκρατίας η κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις περιφέρειες και της Αττικής σε δύο θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Αντιπαράθεση όμως προκαλεί τόσο η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η ΝΔ επανακατέθεσε τη σχετική πρόταση της και στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση στις έξι το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την παρέμβαση του όμως από το Σκοπιανό.  Υποστήριξε ότι “Τσίπρας- Καμμένος παραδίδουν σήμερα στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο” αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου η ΠΓΔΜ έλαβε πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είπε “Είστε erga omnes επικίνδυνοι για τη χώρα”.  Επιτέθηκε ιδιαίτερα στους ΑΝΕΛ λέγοντας ότι διαφωνούν στα λόγια αλλά στην πράξη κάθονται στις καρέκλες και προσωπικα στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι βρίσκεται σήμερα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο ΝΑΤΟ.

Κατηγγειλε επίσης την τροπολογία για διπλές εκλογές το Μάιο του 2019 και προκάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τριπλές εκλογές λέγοντας πως ο λογαριασμός θα έρθε σε όλες τις κάλπες και η λαϊκή δυσαρέσκεια δε θα μπερδευτεί. “Θα χάσετε παντού και θα τα χάσετε όλα μονομιας” εκτίμησε.  Εξέφρασε τη διαφωνία του με την απλή αναλογική στους δήμους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της πολιτικής συναλλαγής.  Υποστήριξε ότι το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη αλλα και τη ΧΑ να φτιάξει ερείσματα στους δήμους.  Χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατάτμηση της Β Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, ανακοίνωσε ότι θα την ψηφίσει η ΝΔ, αλλά ζήτησε να δοθεί τώρα η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.  Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση φοβάται την ψήφο του brain drain.  Δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει το ζήτημα και κάλεσε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αυτή την περίπτωση να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ,ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να φέρει το δικό της νόμο και να λύσει το θέμα.

Απάντηση από Σκουρλέτη- Βούτση

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.  Κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη για υιοθέτηση τυχοδιωκτικού ακροδεξιού λόγου στο Σκοπιανό και υποστήριξε ότι “αυτό το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτει τη ΧΑ και τότε δε θα χρειαστούν απλή αναλογική για να μπουν στα δημοτικά συμβούλια”.

Επιτέθηκε στη ΝΔ για την γενικότερη πολιτική της στην αυτοδιοίκηση ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Μπούρας αναφέρθηκε στη Μάνδρα: “Εσείς μιλάτε για τη Μάνδρα; Ντροπή σας”.

Χαρακτήρισε θετικό ότι η ΝΔ θα ψηφίση την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και ζήτησε να δεσμευτεί για την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 102 για τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια το λογο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ως πρώην υπουργός Εσωτερικών.  Συνέστησε στους βουλευτές της ΝΔ που δεν τον άφηναν να μιλήσει (από τα γαλάζια έδρανα διαμαρτύρονταν ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Τζαβάρας) να σταματήσουν και να μην διακόπτουν τη διαδικασία.  Χαρακτήρισε απολογητική απέναντι στη διεθνή κοινότητα τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό και πολύ καλή τη συμφωνία.  Έκανε λόγο για “προσπάθεια να επανέρθουμε στην άκρως υπονομευτική ακινησία του erga omnes” και δήλωσε ότι δε θα επανέλθουμε σε ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική που έχει μόνο στόχο τη διεκδικηση εκλογικού μερίσματος από τη ΧΑ παίζοντας επικίνδυνα την ατζέντα της ΧΑ.  “Βλέπετε πολύ καλά ότι σαν μανιτάρια βγαίνουν ακροδεξιά μορφώματα στη χώρα μας” είπε σχολιάζοντας εμμέσως την ίδρυση νέου κόμματος από τους Δ. Καμμένο και Τ.Μπαλτάκο.  “Σταματήστε να χαϊδεύετε αυτούς που φωνάζουν αλήτες προδότες πολιτικοί νομίζοντας ότι θα φωνάζουν μόνο για την αριστερά” κάλεσε τη ΝΔ.

Για την απλή αναλογική ο κ.Βούτσης υπενθύμισε ότι το ζητούσε πάντα η αριστερά και είπε: “Καλά υποθέσατε ότι θα ήταν στην κυβέρνηση η αριστερά και δε θα έφερνε την απλή αναλογική;” ρώτησε και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μιλά για την απλή αναλογική σαν να ήταν καρκίνωμα ή πανώλη.  Εκτίμησε ότι με την απλη αναλογική δε θα ενισχυθεί η ακροδεξιά, αλλά δυνάμεις της αριστεράς της κοινωνίας, οικολόγοι.

Οι τοποθετήσεις Γεννηματά- Θεοδωράκη- Λεβέντη

Νωρίτερα το λόγο είχε πάρει πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόεδρος του Κινήματος αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποια επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι συμφωνεί με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, ζήτησε όμως να αποφασίσει αυτή η Βουλή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και έκανε λόγο για εξοστρακισμό τους εάν δεν τους δοθεί το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους.  Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι ο σχετικός νόμος θα έρθει στη Βουλή πριν τελειώσει το 2018.

“Έκτρωμα” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στους δήμους, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του και με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάτμηση της περιφέρειας Β΄ Αθήνας και της Αττικής.

Κατά την ομιλία του, επί του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Βασίλης Λεβέντης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ είχε θεωρήσει εύλογες τις αντιρρήσεις που ο ίδιος του είχε εκφράσει στο θέμα, σήμερα έρχεται και φέρνει τη διαίρεση των περιφερειών. «Ή ο πρωθυπουργός δεν ήταν έντιμος μαζί μου ή είναι υπολογιστής και απλώς κάνει τη δουλειά του, όπως βρει και όπου βρει» είπε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν ωφελεί σε τίποτα αυτή η διαίρεση, αφού δεν πατάσσει επουδενί τη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. «Η κατάτμηση που φέρνει ο κ. Τσίπρας τη φέρνει για να χαϊδέψει τα αυτιά της κ. Γεννηματά, νομίζοντας πως θα διεμβολίσει το δίπολο Γεννηματά – Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν διασπάται» εκτίμησε ο κ. Λεβέντης.

«Με τον Κλεισθένη δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνονται όλα τα προβλήματα. Γίνεται, όμως, το πρώτο καθοριστικό βήμα, μία δημοκρατική πνοή, που είναι αποφασιστική προϋπόθεση για την αναγέννηση της αυτοδιοίκησης» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δίνει τη δυνατότητα να απογαλακτιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την καταθλιπτική ηγεμονία πελατειακών, κομματικών και άλλων συμφερόντων που συγκροτούν το σύστημα των… δημαρχοπατέρων και μετατρέπουν τους δήμους και τις περιφέρειες σε σατραπείες» πρόσθεσε.

Να αποσυρθεί ο Κλεισθένης ζητά η ΚΕΔΕ από τον Τσίπρα

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης» ζητάει η ΚΕΔΕ, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Ένωση αναφέρει ότι ο «Κλεισθένης Ι» δεν επιφέρει καμία μεταρρύθμιση, αντίθετα παραδίδει την αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή, καθώς με το νέο εκλογικό σύστημα ο κάθε δήμαρχος, για την όποια απόφαση, υποχρεούται να μπαίνει σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής.

Η επιστολή-αίτημα κοινοποιήθηκε μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, και τη μετάβαση των συμμετεχόντων στη Βουλή, σε μία ύστατη έκκληση προς τους βουλευτές να μη συνυπογράψουν «την καταδίκη της αυτοδιοίκησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα