Μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. LIVE EIKONA

Μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. LIVE EIKONA
Discussion and voting on amendment about TV broadcasting licenses number decision-making competence in Plenary. In Athens, on Jan. 29, 2016/ , 29 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Η τροπολογία με την οποία θα ανατεθεί στην κυβέρνηση η αρμοδιότητα του διαγωνισμού για τέσσερις γενικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα- Μητσοτάκη. Τι έρχεται μετά τις τέσσερις άδειες

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση απόψε στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η συζήτηση διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και αναμένεται να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασαν ο καθένας από την πλευρά του τους τόνους, με τον πρωθυπουργό να έχει θέσει το ζήτημα ως σύγκρουση με τη διαπλοκή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.

  

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “πουλάει εκδούλευση στη διαπλοκή” και ότι θέλει τη χώρα “ευρωπαϊκή μπανανία”. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία, όπως και έγινε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ τη σχετική συζήτηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση στον κ.Τσίπρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με αφορμή το ασφαλιστικό, που αύριο φέρνει στην Αθήνα τους αγρότες, τους οποίους επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει η Συγγρού.

Η συζήτηση έφτασε μάλιστα μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση και το Ναπολέοντα, στον οποιο αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης για να του απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικαλέστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, “βγαίνοντας εξ αριστερών” στην κυβέρνηση, ενώ έθεσε και το ζήτημα των εργαζόμενων στα κανάλια.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαγωνισμός για τα κανάλια, προεξοφλώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει φρένο λόγω αντισυνταγματικότητας.

“Δε θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια κύριε Παππά. Πρώτα θα κλείσει η ΕΡΤ” υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Σταμάτης προκάλεσαν σχόλια όταν υποστήριξαν ότι “Τα κανάλια έριξαν το Σαμαρά”.

Αντιπαράθεση, όλων εναντίων όλων προκάλεσε στη Βουλή η αναφορά του ΚΚΕ στη μεταξική δικτατορία και τη χούντα του Παπαδόπουλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η επίθεση του Θανάση Παφίλη στη ΧΑ για το Μεταξά προκάλεσε την παρέμβαση του Νίκου Δένδια από τη ΝΔ που υπερασπίστηκε το Μεταξά.

Ακολουθούν ραδιόφωνα και περιφερειακά κανάλια

Η ρύθμιση αφορά τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που έχει και το 80% του διαφημιστικού τζίρου. Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση που θα αφορά τις οκτώ θεματικές άδειες ανά περιφέρεια, δηλαδή τα τοπικά και θεματικά κανάλια, για τα οποία δε θα υπάρχει υποχρέωση να εκπέμπουν σε HD, αλλά και ρύθμιση για το ραδιόφωνο, στην ίδια λογική με αυτή για την τηλεόραση.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία

Η ρύθμιση προσδιορίζει τον υπουργό Επικρατείας ως αρμόδιο για την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της τηλεοπτικής νομοθεσίας ενώ αντίθετα η αδειοδότηση των σταθμών «συνιστά έκφανση του άμεσου ελέγχου του κράτους». Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ δεν πρέπει να παρακωλύεται ούτε να αναστέλλεται η αρμοδιότητα του κράτους αλλά αντίθετα επιβάλλεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού μέσω άλλου αρμόδιου οργάνου που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Επικρατείας.Η τροπολογία χαρακτηρίζει, μάλιστα, «επιτακτική» την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών 10ετούς διάρκειας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αιτιολογεί την απόφαση χορήγησης αδειών σε 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας με βάση το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης (180 έως 265 εκ. ευρώ) και το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών (32 έως 80 εκ. ευρώ). Επίσης, προσδιορίζει τον αριθμό και με βάση τεχνικά κριτήρια και ταυτόχρονα παραπέμπει στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό τοπίο παραθέτοντας στοιχεία για χώρες αντίστοιχες προς την Ελλάδα ως προς τον πληθυσμό και το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Τσεχία και την Πορτογαλία έχουν χορηγηθεί 2 άδειες εθνικής εμβέλειας.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Το διαγωνισμό στη συνέχεια θα διεξάγει η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει από το μηδέν, για όλους, με διαφάνεια, τόνισε νωρίτερα σήμερα στο News247 ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει ρύθμιση και για το ραδιόφωνο και αναλύοντας τα επιχείρηματα της κυβέρνησης για τη χορήγηση τεσσάρων μόνο αδειών, καθώς και για την τύχη των εργαζόμενων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα