Μακεδονικός πόλεμος Μαξίμου – ΝΔ με άρωμα 2008

Μακεδονικός πόλεμος Μαξίμου – ΝΔ με άρωμα 2008

Το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο προ δεκαετίας με τη Μπακογιάννη να αναφέρει πως είναι αποδεκτή η ονομασία "Νέα Μακεδονία" και το Μοσχάτο απάντησε με κείμενο της ίδιας εποχής που υπογράφουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Τσακαλώτος

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η επίκληση της απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών για μη χρήση του όρου “Μακεδονία” έφεραν άρωμα 1992 στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό, όμως αίφνης ξέσπασε νέος “μακεδονικός πόλεμος” ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αναφορές στο 2008. 

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού διακίνησε με ανακοίνωση του βίντεο από τηλεοπτικό ρεπορτάζ του 2008, στο οποιο η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται να δηλώνει σε συνάντηση με bloggers ότι το “Νέα Μακεδονία” είναι μία λύση, που μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς μπορεί να θεωρηθεί γεωγραφικός προσδιορισμός με την έννοια ότι η παλιά Μακεδονία ήταν ολόκληρη και η νέα είναι ένα κομμάτι της.

Το Μαξίμου βέβαια δεν το έκανε αυτό για να υπενθυμίσει τις θέσεις της κ.Μπακογιάννη, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας του να αναδείξει τις εσωκομματικές αντιθέσει της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα και με δεδομένο ότι πολλοί βουλευτές και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν διαμηνύσει ότι δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, αλλά και με δεδομένο ότι η ονομασία “Νέα Μακεδονία” είναι μία από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο Νίμιτς, σύμφωνα με όσα είχαν μεταδώσει την επομένη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη σκοπιανά ΜΜΕ.

Η ΝΔ απάντησε καλώντας το Μαξίμου να ρωτήσει τη θέση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου όσον αφορά στη συγκεκριμένη ονομασία και επικαλούμενη με τη σειρά της κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008, με τις υπογραφές των σημερινών υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Κώστα Γαβρόγλου καθώς και της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο οποίο περιλαμβάνεται  το εξής απόσπασμα: “υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον”  που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία”.

Πρόκειται ειδικότερα , όπως επισημαίνει η ΝΔ, για  διακήρυξη που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στην οποία η Ελλάδα έθεσε βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Συμμαχία.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει επίσης ότι τον Μάιο του 2008 αντιπροσωπεία της Νεολαίας του ΣΥΝ -που μετεξελίχθηκε σε Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ- συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια με κεντρικό σύνθημα: «Βέτο στον εθνικισμό, εμπάργκο στον μιλιταρισμό, έξω από το ΝΑΤΟ». Το δελτίο Τύπου έκανε λόγο για συμμετοχή οργανώσεων από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17/5/2008 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων η Σίσσυ Βωβού, υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που το 2013 μάλιστα είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των Σκοπιανών να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», και μίλησε για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. «Εμείς ζητάμε την αναγνώριση της “μακεδονικής εθνότητας” όσον αφορά στο τμήμα του λαού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι Μακεδόνες, αλλά και όσον αφορά στους Ελληνες ντόπιους Μακεδόνες που ζουν στον Βορρά της ελληνικής Μακεδονίας», δήλωσε ειδικότερα, καταλήγει η ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα