Μακρόν σε Βαρουφάκη: Δεν θέλω η γενιά μου να ευθύνεται για το Grexit

Μακρόν σε Βαρουφάκη: Δεν θέλω η γενιά μου να ευθύνεται για το Grexit
Former Greek finance minister Yanis Varoufakis attends a news conference about the launch of a new left-wing pan-Europe political movement called 'Democracy in Europe Movement 2025' in Berlin, Germany, Tuesday, Feb. 9, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Τις προσωπικές συζητήσεις που είχε ο πρώην ΥΠΟΙΚ με τον τότε ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν αποκαλύτπει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στη Le Monde. "Ο Εμανουέλ ήταν ο μόνος υπουργός που έτεινε χείρα βοηθείας" το 2015

Στην κούρσα του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και στη μάχη των δυνάμεων της δημοκρατίας και του φιλοευρωπαϊσμού ενάντια στο φάσμα της εκλογής της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν παρεμβαίνει με άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βαρουφάκης που ήταν υπουργός Οικονομικών την ίδια περίοδο που ο νυν υποψήφιος για την γαλλική προεδρία υπηρετούσε στην αντίστοιχη θέση, υπενθυμίζει πως ο Μακρόν ήθελε «να σώσει την Ελλάδα» και κατ’ επέκταση και την Ευρώπη ως προοδευτική ιδέα και για τούτο οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα πρέπει να τον προτιμήσουν έναντι της Λεπέν.

Ο Βαρουφάκης απευθύνεται με την παρέμβασή του κυρίως σε εκείνους τους ψηφοφόρους της αριστεράς που πιθανώς θα απείχαν από την ψηφοφορία, ή δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν τον Μακρόν, επιδεικνύοντας την αντίθεσή τους στο οικονομικό του πρόγραμμα, που κλίνει προς τον φιλελευθερισμό.

Η άγνωστη πλευρά του Μακρόν

Προς αυτούς ο Βαρουφάκης δηλώνει πως «ναι μεν έχουν όλο το δίκιο» να είναι θυμωμένοι με τον Μακρόν «για το πρόγραμμά του που προβλέπει την απορρύθμιση της αγοράς», υπέρ της αναπροσαρμογής της ζώνης του ευρώ που θα δημιουργήσει «έναν λάιτ φεντεραλισμό» και για μία «ένωση λιτότητας» που θα αναγκάσει τη Γαλλία να απεμπολήσει τον έλεγχο στα δημοσιονομικά της απέναντι στον κοινό προϋπολογισμό της «μακρο-οιοκονομικά ασήμαντης ευρωζώνης», αλλά τους υπενθυμίζει πως ο Μακρόν στις δύσκολες εκείνες ώρες της διαπραγμάτευσης «αποκάλυψε μία πλευρά που λίγοι προοδευτικοί γνωρίζουν».

ο Μακρόν ήταν ο μόνος υπουργός κράτους – μέλους της Ευρώπης που έτεινε χείρα βοηθείας

Ο Έλληνας πρώην υπουργός τονίζει στο άρθρο του πως ο «Εμανουέλ», όπως απευθύνεται στον υποψήφιο πρόεδρο, το καλοκαίρι του 2015 “την ώρα που η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας και η κυβέρνηση του Βερολίνου στραγγάλιζαν τις προσπάθειες της νεοεκλεγμένης αριστερής κυβέρνησής μας να απελευθερώσει την Ελλάδα από τον ζυγό του χρέους, ο Μακρόν ήταν ο μόνος υπουργός κράτους – μέλους της Ευρώπης που έτεινε χείρα βοηθείας”.

Δεν θέλω η γενιά μου να είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει το μήνυμα που έλαβε από τον Γάλλο υποψήφιο, λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα. “Ήταν 6 το πρωί όταν έλαβα ένα μήνυμα από τον Εμανουέλ που με πληροφορούσε πως παλεύει να πείσει τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να βρουν μια λύση: “Δεν θέλω η γενιά μου να είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη”, έλεγε” σημειώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει πως ο τότε Γάλλος υπουργός Οικονομικών επεδίωξε μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η οποία και ανεκόπη από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου που συντασσόταν τότε με τη γερμανική καγκελαρία. “Οι άνθρωποι του Ολάντ δεν μου επιτρέπουν να έρθω στην Αθήνα. Εμπόδισαν την προσέγγιση του Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα)” σημείωνε ο Μακρόν τότε, σύμφωνα με όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μέτωπο σε Λεπέν

Ο ίδιος τονίζει πως πρώτιστη ανάγκη τώρα είναι, όπως και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στο προηγούμενο παράδειγμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του 2002 —όταν τότε ήσαν αντιμέτωποι ο πατέρας της Λεπέν με τον Ζαν Σιράκ— οι προοδευτικοί να συνταχθούν με τις άλλες δυνάμεις ενάντια στην απειλή της ακροδεξιάς, αναστέλλοντας τις αντιδράσεις τους για αργότερα.

Σε καμιά περίπτωση η στήριξή μου δεν αντιστοιχεί σε προσχώρησή μου στο πρόγραμμα που έχει προτείνει ο υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν

Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει πως στον Μακρόν υπόσχεται «πως ναι μεν πρόκειται να κινητοποιηθώ πλήρως για να σας βοηθήσω να ηττηθεί η Λεπέν αλλά θα συνταχθώ και με την ίδια ζέση στις επόμενες διαμαρτυρίες των «Ολονυκτιών» ενάντια στην κυβέρνησή σας —εάν και όταν ως Πρόεδρος προσπαθήσετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του δικού σας νεοφιλελεύθερου προγράμματος, που ήδη αποτελεί ένα αποτυχημένο μοντέλο». «Σε καμιά περίπτωση η στήριξή μου δεν αντιστοιχεί σε προσχώρησή μου στο πρόγραμμα που έχει προτείνει ο υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν» υπογραμμίζει ο Βαρουφάκης.

AP Photo/Markus Schreiber/ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ  – LE MONDE

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα