Μαξίμου: Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχουν μέτρα

Μαξίμου: Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχουν μέτρα

Στην κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους εστιάζουν οι κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η διαφωνία είναι όχι μόνο πραγματική αλλά και ιδιαιτέρως σκληρή, με την μπάλα να προσθέτουν πως είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων

Μπορεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο η κόντρα και οι διαφωνίες Γερμανίας και ΔΝΤ είναι όχι μόνο πραγματική αλλά και πολύ σκληρή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση είναι σκληρή κι είναι κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ενώ όπως προσθέτουν αν και η συζήτηση ακόμη και σε επίπεδο λεπτομερειών μπήκε στο Μπάρι, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Κατά τις ίδιες πηγές, το κλίμα που εισπράττουν είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ταμείο αυτή τη φορά να μεταθέσει ξανά, μετά τις Γερμανικές εκλογές, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους., ενώ αν δεν υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα.

Μάλιστα ο ESM στο καταστατικό του αναφέρει ότι δύναται να μετέχει το Ταμείο και πως δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ αν φύγει μονομερώς το Ταμείο δεν υφίσταται κανένα νομικό ζήτημα ή υποχρέωση για την Ελλάδα.

Είναι θέμα της Γερμανίας και δεν αφορά εμάς, συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές λέγοντας με νόημα ότι οι Γερμανοί είναι αυτοί που θέλουν το Ταμείο “full on board”.

Η κυβέρνηση επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία για να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ η ΕΚΤ ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να εντάξει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να πάρει μια τέτοια πολιτική ευθύνη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές καταλήγοντας ότι “η μπάλα είναι συνολικά στο γήπεδο των Ευρωπαίων”.

Η εκτίμηση είναι πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί η δόση του καλοκαιριού και υπενθυμίζουν πως σύμφωνα και με τη δήλωση της Μέρκελ θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα