Μαξίμου: ‘Σημαντικό βήμα για την πολιτική συμφωνία’

Μαξίμου: ‘Σημαντικό βήμα για την πολιτική συμφωνία’

Τον «οδικό χάρτη» των επόμενων κινήσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να χαράξει σήμερα ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες του σε μπαράζ συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Λίγες ακόμα ημέρες πιο πίσω φαίνεται πως πηγαίνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για περαιτέρω συζητήσεις χωρίς, όμως να καθοριστεί κάποιο έκτακτο Eurogroup πριν από το τέλος της χρονιάς. Ο στόχος του Μαξίμου για ολοκλήρωση των συζητήσεων πριν το τέλος του 2016 δεν υλοποιείται, όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για «πολύ θετική εξέλιξη» και εξακολουθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι και για τα υπόλοιπα ζητήματα της αξιολόγησης που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Μια νέα βάση συζήτησης για την ελληνική οικονομία βλέπουν πολλά κυβερνητικά στελέχη μετά την απόφαση του Eurogroup για το βραχυπρόθεσμo χρέος.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι με την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος γίνεται ένα πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν από το Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν τον οδηγό πάνω στο οποίο θα χαραχτούν αργότερα και οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την συνολική απομείωση του χρέους (μεσοπρόθεσμα,  μακροπρόθεσμα μέτρα). Αυτό επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δηλώνοντας κάτι παραπάνω από ευχαριστημένες για  την τροπή που πήρε η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο τραπέζι το χρέος αναμένεται να μπει και πάλι στο τραπέζι μετά το 2018, δηλαδή  μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτό που γίνεται σαφές, ωστόσο είναι πως το «μπαλάκι» οι εταίροι το πετούν στην ελληνική πλευρά, καθώς είναι η σειρά τους να υπενθυμίσουν πως το Eurogroup κινήθηκε στις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου τηρώντας τις υποσχέσεις του για το χρέος, οπότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Παρά τη χθεσινή απόφαση, πάντως το ζήτημα του ΔΝΤ και η συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα εξακολουθεί να παραμένει ο «πονοκέφαλος» και το μεγάλο ερωτηματικό για το που πηγαίνει από εδώ και πέρα το κλείσιμο της αξιολόγησης.  Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος έσπευσε χθες να βάλει το ΔΝΤ από τώρα μέσα στο «κάδρο» τονίζοντας ότι, «το Ταμείο θα πρέπει να κάνει ένα προκαταρκτικό υπολογισμό με όσα προσφέρουμε τώρα. Μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορεί να κάνει μια ολοκληρωμένη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος».

Το σημαντικό βήμα που έγινε στο Eurogroup σημείωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Νίκος Παππάς κάνοντας λόγο για «Θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα