Με φανερή ψηφοφορία η εκλογή του Προέδρου της Βουλής

Με φανερή ψηφοφορία η εκλογή του Προέδρου της Βουλής
Discussion at the plenum of the Greek Parliament regarding the formation of an investigating committee for ex minister of Defense Giannos Papantoniou. Athens, on March 28, 2017 / . , 28 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εισηγείται στην Ολομέλεια δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών

Με ονομαστική φανερή – και όχι με μυστική- που ίσχυε ως τώρα αναμένεται να εκλέγεται εφεξής ο Πρόεδρος της Βουλής σύμφωνα με πρόταση που θα καταθέσει στην Ολομέλεια ο, Νίκος Βούτσης, και αναμένεται να γίνει δεκτή από τα κόμματα.

Η  πρόταση Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση συζητήθηκε σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Κανονισμού ενόψει της  αλλαγής διατάξεων του κοινοβουλευτικού μέρους του Κανονισμού. Στόχος των προτάσεων είναι η ενίσχυση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης και της  δίωξης βουλευτών.

Στις προτάσεις του κ. Βούτση περιλαμβάνεται και η δυνατότητα διόρθωσης ψήφους σε ονομαστικές ψηφοφορίες σε περιπτώσεις «προφανούς παραδρομής». Η διόρθωση ή αλλιώς «διευκρίνιση ψήφου» θα μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία του ίδιου του βουλευτή στο διάστημα που μεσολαβεί μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας και την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Με άλλες τροποποιήσεις θα αυξηθεί ο χρόνος ομιλίας κατά τη λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργού» προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξουν οι ομιλητές τις θέσεις του με άνεση. Υπενθυμίζεται ότι στην «ώρα του πρωθυπουργού» (συζητείται κατά παράδοση την Παρασκεύη) οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλοι βουλευτές αναπτύσσουν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για θέματα της επικαιρότητας.

Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων και στο 6ο και 7ο σε δύναμη κόμμα που στη σημερινή Βουλή είναι οι ΑΝΕΛ (9 έδρες) και η Ένωση Κεντρώων (8 έδρες). Επιπλέον αυστηροποιείται η διαδικασία ως προς την υποχρέωση των υπουργών να παρίστανται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ειδικότερα, οι υπουργοί θα μπορούν να δηλώνουν κώλυμα και να απουσιάζουν μόνο στις εξής περιπτώσεις: όταν συμμετέχουν α) σε κυβερνητική αποστολή  στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, β) σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και γ) σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα