Με φόντο το Σκοπιανό η συνάντηση Κοτζιά- Στόλτενμπεργκ

Με φόντο το Σκοπιανό η συνάντηση Κοτζιά- Στόλτενμπεργκ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Το τετ α τετ θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Τα θέματα της συζήτησης μεταξύ του Γενς Στόλτενμπεργκ και του Νίκου Κοτζιά θα είναι οι εξελίξεις τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το Σκοπιανό. Παρόλο πάντως που το ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την αποψινή συνάντηση, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση από την εξέλιξή της.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο γ.γρ. του ΝΑΤΟ για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ. «Καλωσορίζω το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Ενημερώθηκα για το θέμα όταν είχα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ από τον Πρωθυπουργό Ζάεφ και την Ελλάδα από τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Ελπίζω ο διάλογος να οδηγήσει σε μια κοινώς αποδεκτή λύση, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο ένταξης της FYROM στ NATO», είπε.

Σε σχέση με τις προειδοποιήσεις προς την ΠΓΔΜ από τη Ρωσία, ότι σε περίπτωση που ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η χώρα θα αποτελέσει στόχο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαλέξει το δικό της μονοπάτι» και συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τους Σκοπιανούς ότι «κανένας άλλος δεν έχει λόγο στο θέμα της ένταξής σας στο ΝΑΤΟ, μόνο εσείς και τα 29 μέλη της Συμμαχίας».

Πάντως, στην ατζέντα των ΥΠΕΞ το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ υπάρχει και πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται για το ενδεχόμενο να γίνει εντός του 2018.

Κατά τα άλλα, τα βασικά θέματα του αυριανού Συμβουλίου είναι η Ρωσία και οι σχέσεις της με τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Συρία και η Μέση Ανατολή, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα