Με γεμάτη “φαρέτρα” για διαπραγμάτευση, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση

Με γεμάτη “φαρέτρα” για διαπραγμάτευση, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση
Το Μέγαρο Μαξίμου eurokinissi

Με "όπλο" την υπεραπόδοση της οικονομίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την τελική διαπραγμάτευση εξόδου από το Μνημόνιο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο για όλα τα μεγάλα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν στο πλαίσιο των τελικών διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Εξάλλου, η «φαρέτρα» της κυβέρνησης ενισχύεται από την διαρκή υπεραπόδοση της οικονομίας, η οποία θέτει επί τάπητος όχι μόνο την διαπραγμάτευση, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων μέτρων.

Ορισμένες πτυχές από τις περικοπές των συντάξεων που θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου του 2019 έχουν αρχίσει να προβληματίζουν σοβαρά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να βελτιώσει αυτό το ψηφισμένο μέτρο θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει ακουστεί η εκτίμηση πως αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να «σπρώξει» παρακάτω τις περικοπές ή να βελτιώσει ορισμένες από τις προβλέψεις του νόμου, τότε αυτό θα φέρει πλησιέστερα το σενάριο των εκλογών πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Παρέμβαση Φίλη

Εξάλλου, σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η χθεσινή, βαρυσήμαντη παρέμβαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη στο «Ραδιόφωνο 247», καθώς υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση», προσθέτοντας με νόημα ότι «τίποτα δεν είναι γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή». «Στα μέτρα για το 2019 είναι και η περικοπή 35 ευρώ από τα 350 ευρώ που παίρνουν 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, θέτοντας ένα πρώτο παράδειγμα μέτρου που θα μπορούσε να βελτιωθεί. Εξάλλου, ο ίδιος έδωσε το στίγμα της επαναδιαπραγμάτευσης και σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους: «Τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί, εάν επιτευχθούν σε βάση πενταετίας, θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων. Θα είναι εις βάρος των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων», εκτίμησε ο πρώην υπουργός.

Τα μέτωπα

Σε κάθε περίπτωση, όσο η υπεραπόδοση της οικονομίας ενισχύει την συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, αφού όπως λένε με νόημα συνομιλητές του πρωθυπουργού «ουδείς έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας»…- για επαναδιαπραγμάτευση, άλλο τόσο δίνει στην κυβέρνηση επιχειρήματα για αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, με δεδομένο το υπερπλεόνασμα αλλά και την εξαφάνιση της φοροδοτικής κόπωσης που είχε εμφανιστεί το τελευταίο 4μηνο του 2017, όλα δείχνουν ότι αξιώσεις όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου του 2019, μάλλον δεν θα τεθεί καν στο τραπέζι –κι ας μην το διέψευσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ταυτοχρόνως, στην κυβέρνηση είναι εδραία η πεποίθηση ότι η άνοδος της οικονομίας διευκολύνει και την συζήτηση για το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», καθώς η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, αλλά και ένα «άλογο» ικανό να σύρει το κάρο της χώρας. Αυτό, μάλιστα, συνδέεται απολύτως με την συζήτηση για το «γαλλικό κλειδί», ήτοι για την σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Βεβαίως, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να δώσει «δικαιώματα», εξ ου και η οδηγία του πρωθυπουργού προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να «τρέξουν» όλα τα προαπαιτούμενα. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η διεκπεραίωση των 88 δράσεων δε θα πρέπει να επιβραδυνθεί ούτε καν λόγω… πασχαλινής ραστώνης, ενώ στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου η κυβέρνηση θα πάρει μια πρώτη γεύση του κλίματος που επικρατεί, όταν όλες οι πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα