Με κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ άρχισε η πενθήμερη μάχη του προϋπολογισμού

Με κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ άρχισε η πενθήμερη μάχη του προϋπολογισμού
Πρώτη ημέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017 στην Βουλή, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η αριστερή παρένθεση κατέληξε "δεξιά τελεία". Η ΝΔ μίλησε για υπερφορολόγηση και αμφισβήτησε την ανάπτυξη 2,7%

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ρυθμό ανάπτυξης, το ύψος των φόρων αλλά και για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την απομείωση του χρέους.

Την συζήτηση άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, ο οποίος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι αναπτυξιακός, πλεονασματικός και κοινωνικά δίκαιος. Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα έχει πλεόνασμα, θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη, θα ρυθμιστεί το χρέος και η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.

Ο κ. Μπγιάλας εξαπέλυσε, όμως, και σκληρή επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι το σχέδιο της για την αριστερή παρένθεση κατέληξε «δεξιά τελεία». «Τις επόμενες ημέρες θα ακούσουμε κινδυνολογία και καταστροφολογία, όμως οι προβλέψεις σας πέφτουν συνέχεια έξω» τόνισε στην αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί το 2019 για το έργο της. «Αποτοξινωθείτε από την επιθυμία της εξουσίας και στηρίξετε την πορεία προς τα εμπρός» ανέφερε προς την αντιπολίτευση ο κ. Μπγιάλας.

Στον αντίποδα ο εισηγητής και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να βαφτίσει «το κρέας-ψάρι» και επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις που καταλόγισαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συνέχισε τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε, ταυτόχρονα, αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% που βασίζεται κυρίως στην πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό επιβάλει νέους φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ.

Οι εισηγητές των δύο κομμάτων διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. Ο κ. Μπγιάλας ανέφερε ότι η απόφαση για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων είναι σημαντική για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν παραγνωρίζει φυσικά το αποτέλεσμα για το χρέος αλλά υποστήριξε ότι η παρέμβαση είναι μικρή και συνεπάγεται «βαρεία μέτρα για κάθε νοικοκυριό». «Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση» τόνισε στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα