Με όλα τα “όπλα” στη Βουλή η κυβέρνηση

Με όλα τα “όπλα” στη Βουλή η κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ-OMΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018.(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Στην ουσία του σκανδάλου Novartis θα επιμείνει ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή, μαραθώνια, κοινοβουλευτική διαδικασία, επιφυλάσσοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση στη ΝΔ

Για μία πολύωρη συζήτηση κατά την οποία το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει “κόκκινο” ετοιμάζεται σήμερα η κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι διαξιφισμοί στη Βουλή προδιαγράφονται έντονοι και η σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης σφοδρότατη.

Θεωρείται δεδομένο ότι η σύγκρουση θα έχει δύο σκέλη: το ένα θα αφορά τη διαδικασία, δηλαδή κατά πόσον θα στηθούν δέκα κάλπες, όπως αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων –θέση στην οποία επιμένει η συμπολίτευση, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι “θιγόμενοι” πολιτικοί θα εξαιρεθούν από την ψηφοφορία που αφορά στο όνομά τους. Το δεύτερο σκέλος της σύγκρουσης θα έχει να κάνει με την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή με το πώς διαρθρώνεται η δικογραφία, πώς αξιοποίησε η Δικαιοσύνη το πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και το πώς διεξήγαγαν την έρευνα οι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το “κάρο” της συζήτησης αναμένεται να τραβήξουν ο εισηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Στην πρώτη γραμμή

Ωστόσο, εκείνος που θα αναλάβει να περάσει σήμερα το απόγευμα-βράδυ τα βασικά πολιτικά μηνύματα στην κοινωνία για την κυβέρνηση θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα πάρει στους ώμους του και την πολιτική σύγκρουση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έλεγαν χθες συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ουσία της υπόθεσης, ήτοι στην “έκρηξη” της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια προ Μνημονίου, αλλά και την “ειδική” μεταχείριση ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών όχι μόνο προ Μνημονίου, αλλά και κατά τη διάρκειά του. Συν τοις άλλοις, κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει τις “ειδικές σχέσεις” ενός μέρους της οικονομικής ελίτ του κλάδου με συγκεκριμένα στελέχη του λεγόμενου “παλιού πολιτικού συστήματος” και θα επαναλάβει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στην προσπάθεια να χυθεί “άπλετο φως” σε όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις της υπόθεσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί στη ΝΔ και θα της καταλογίσει “ωμές παρεμβάσεις” στη Δικαιοσύνη με τις διαρκείς επιθέσεις στους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως επίσης και “διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων”.

Τα ίδια μηνύματα

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει τα σχετικά μηνύματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμαινε πως “δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να μην παίξει η “κασέτα” της δήθεν πολιτικής δίωξης” λίγο πριν βρεθούν πολιτικά πρόσωπα “με τη γίδα στην πλάτη””. “Η δική μας ευθύνη ως κυβερνητική πλειοψηφία και ως κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη. Για την Αριστερά και για τους ηθικούς της κώδικες, αλλά και για τον ελληνικό λαό είναι τεράστια η ευθύνη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους Θεσμούς”, έλεγε τότε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως δε θα μείνει “τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί”, αλλά και “χωρίς λαϊκά δικαστήρια και χωρίς κυνήγι μαγισσών”. “Εμείς δεν πάμε να πάρουμε μια ρεβάνς, αλλά ο στόχος μας είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Μόνον έτσι θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα, μόνον έτσι μπορούμε να παράσχουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα”, έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως “δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε ονόματα και πράγματα, παρεμποδίζοντας το έργο της Δικαιοσύνης”. “Δεν θα υπολογίσουμε κραυγές, απειλές και εκβιασμούς. Δεν έχουμε ως συμμάχους τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά την Αλήθεια και την Αρετή, όσο κι αν κάποιοι να μιλούν για ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για “κουκουλοφόρους μάρτυρες”. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην αποκάλυψη της αλήθειας”, ήταν το κεντρικό μήνυμα που είχε στείλει προ μίας εβδομάδας ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, αναφερόμενος ενώπιον των βουλευτών του στην ουσία της υπόθεσης, είχε κάνει λόγο για “ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος” για την Ελλάδα, αναφερόμενος σε “μίζες”, “υπερκοστολογήσεις” και “ανίερα deals”. “Μόνο στην υπόθεση της Novartis, το κόστος και οι απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε πάνω από 23 δισ. ευρώ, περίπου ένα Μνημόνιο, ήτοι πάνω από 10% επί του ΑΕΠ”, έλεγε χαρακτηριστικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Σύγκρουση με τη ΝΔ

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι η σύγκρουση μέχρις εσχάτων με τη ΝΔ και σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης, καθώς όπως έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, “αν τελικά επιμείνουν οι νεοδημοκράτες να μην ψηφίσουν στην κάλπη για προανακριτική επιτροπή, αυτό δε θα περάσει έτσι”. Ήδη από χθες, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν τη ΝΔ πως “για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis” και πρόσθεταν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση “επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα”. “Με τη στάση αυτή  όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία”, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως “αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του”. “Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται”, κατέληγαν δηκτικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα