Με ώθηση Μακρόν ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με ώθηση Μακρόν ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Official reception of the President of France Emmanuel Macron, by the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, at the Maximos Mansion in Athens, Greece, on September 7, 2017 / , , , , , 7 , 2017 SOOC

Το μήνυμα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες θέλει να στείλει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, που έφτασε στη συμπρωτεύουσα με τον "αέρα" της θετικής αποτίμησης της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου

Με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς έφτασε σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την “δοκιμασία του Βελλίδειου” ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι η επίσκεψη του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε πολλούς “πόντους” στον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η επίσκεψη του γάλλου προέδρου “δε θα μπορούσε να πάει καλύτερα”, ενώ εκτιμούν πως το πολιτικό και επικοινωνιακό αποτύπωμα από την απλόχερη στήριξη που παρέσχε σε όλα τα επίπεδα ο γάλλος πρόεδρος αποτελεί αποτελεσματική χείρα βοηθείας για τον Αλέξη Τσίπρα και την εμφάνισή του στην ΔΕΘ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας στήριξε την ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα: έστειλε αυστηρό μήνυμα στο ΔΝΤ να μην εγείρει νέες απαιτήσεις και να δείξει “καλή πίστη” για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ταυτοχρόνως έδειξε και την πόρτα της εξόδου για το ΔΝΤ όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων για τη “νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική”.

Ταυτοχρόνως, όπως φαίνεται από τους πρώτους καρπούς του forum μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, η στήριξη της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ήταν επίσης απλόχερη.

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος Μακρόν ουσιαστικά προανήγγειλε ότι το 2018 αποτελεί έτος εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ενισχύοντας το κυβερνητικό “αφήγημα”. Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεχωρίζουν ιδιαιτέρως την αποστροφή του λόγου του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την οποία “για πρώτη φορά” παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα.

“Τα καλύτερα έρχονται”

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και με το μπαράζ “θετικής δημοσιότητας” που προσέφεραν στην κυβέρνηση οι 28 ώρες του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην ΔΕΘ προκειμένου να στείλει ένα κεντρικό μήνυμα στην κοινωνία: να πείσει, δηλαδή, ότι “δεν πάει πιο κάτω” και πως “έρχονται καλύτερες ημέρες”. Άλλωστε, λόγω του ασφυκτικού “μνημονιακού” πλαισίου, το “καλάθι του πρωθυπουργού” με την τυπική έννοια κάθε άλλο παρά γεμάτο θα είναι. Άρα, πέραν συγκεκριμένων πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα με συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο, που δε θα αποτελούν “παροχές” με την κλασική έννοια του όρου, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά θέλει από βήματος του Βελλιδείου να διαμηνύσει αφενός πως η χώρα βγαίνει από την κρίση του χρόνου τέτοιες μέρες, αφετέρου πως η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα φέρει στην ούγια την υπογραφή του.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα