Με ποιες θέσεις για το Κυπριακό πάει στη συνάντηση με Τσίπρα ο Μητσοτάκης

Με ποιες θέσεις για το Κυπριακό πάει στη συνάντηση με Τσίπρα ο Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των αποφάσεων τονίζουν στη ΝΔ. Γύρω από δύο άξονες διαμορφώνεται η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κυπριακό

Αν και στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για την ανάγκη εθνικής γραμμής για το Κυπριακό χαιρετίζοντας με τη λογική του «κάλιο αργά παρά ποτέ» την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και την προ ημερών σύγκληση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής υπό τον Νίκο Κοτζιά, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για «ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων» και όχι «συνδιαμόρφωση θέσεων και υποκατάσταση της ευθύνης την οποία έχει η κυβέρνηση».

Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ως το «μείζον εθνικό μας θέμα» το Κυπριακό με τα στελέχη της να τονίζουν ότι «απαιτεί ύψιστο βαθμό σοβαρότητας και υπευθυνότητας απ’ όλους». Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ πάντως καθιστούν εξίσου σαφές πως την τελική ευθύνη των επιλογών και της στάσης της Ελλάδας την έχει η κυβέρνηση.

Γύρω από δύο άξονες διαμορφώνεται η θέση της ΝΔ. Ο πρώτος αφορά στο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει» και ο δεύτερος είναι «η διασφάλιση εθνικής ομοψυχίας Αθήνας-Λευκωσίας». Τούτων δοθέντων η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι εξαιρετικά προσεκτική σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων θα μπορούσε να εκληφθεί και ως τηρούσα διακριτικές αποστάσεις από κυβερνητικούς χειρισμούς ενόψει και της διάσκεψης της Γενεύης. Άλλωστε είναι γνωστό και έχουν καταγραφεί και στον Τύπο τόσο τον Ελληνικό όσο και τον Κυπριακό οι προστριβές μεταξύ ιδίως του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ιδίως στο θέμα των εγγυήσεων και της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ακολουθεί η Κυπριακή ηγεσία.

Πάντως πηγές του Μοσχάτου τονίζουν ότι «δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο Κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία». Ωστόσο την ίδια στιγμή η ΝΔ δείχνει, δια του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου, την Τουρκία ως την έχουσα την ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο στην εξεύρεση λύσης, ενώ σε όλους τους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «παρωχημένη» τη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Tο Κυπριακό συνδέεται με τη συνολική στάση της Τουρκίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι «το Κυπριακό συνδέεται με τη συνολική στάση της Τουρκίας» και κατ’ επέκταση και με τις διμερείς μας σχέσεις, σημειώνοντας ότι τα μηνύματα της Ελλάδας προς την γείτονα χώρα πρέπει να είναι «όχι απλά μηνύματα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς, αλλά μηνύματα ότι η Τουρκία η ίδια θα ωφεληθεί αν κρατήσει δίαυλο επικοινωνίας με την ΕΕ ζωντανό και ενεργό. Δεν θέλουμε μια Τουρκία απομονωμένη και αποσταθεροποιημένη. Αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν ευνοεί την Ελλάδα και σίγουρα δεν ευνοεί και την Ευρώπη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα