Με το βλέμμα σε Βερολίνο – ΔΝΤ συνεχίζεται η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το βλέμμα σε Βερολίνο – ΔΝΤ συνεχίζεται η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση της Κεντρικής ΕΠιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Το μήνυμα Τσίπρα σε Μέρκελ και Ταμείο, οι αιχμές του Φίλη, η στάση των 53 και οι ομιλίες στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης

Στον απόηχο του μηνύματος Τσίπρα στο ΔΝΤ να εγκαταλείψει τις “παράλογες απαιτήσεις” προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, αλλά και στην Άνγκελα Μέρκελ να βάλει φρένο στο Βόλφγκανκ Σόιμπλε, που ανεβάζει τους τόνους στο θέμα της Ελλάδας για προεκλογικούς λόγους, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τις εργασίες της οποίας παρακολουθούν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο Νίκος Φίλης.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τα παιχνίδια μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου, στα οποία απέδωσε το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, αν και δήλωσε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και πως μία πολιτική αλλαγή συντελείται στην Ευρώπη, με την “ηγεμονία της δεξιάς” να καταρρέει, αναφερόμενος ειδικότερα στη Γαλλία και στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

“Κάρφωσε” ειδικότερα αφενός το Ταμείο ότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προβάλλει παράλογες απαιτήσεις για να ρίξει το φταίξιμο στην Ελλάδα και να μη δυσαρεστήσει το Βερολίνο. Και αφετέρου το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι παίζει με την ιδέα του Grexit και χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας για μικροκομματικούς λόγους, επειδή οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν ψήφους προς την ακροδεξιά. Κάλεσε μάλιστα ουσιαστικά τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να “μαζέψει” το Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα συζητήσει παράλογες απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας και της λογικής, που δεν υποστηρίζονται όπως τόνισε από τους αριθμούς.

Στις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών αναφέρθηκε στη συνέχεια κορυφαία κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνεδρίασης: “Πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και να αναθεωρήσουν στο ΔΝΤ τις εκτιμήσεις τους”. Όπως τόνισε, υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των κλιμακίων ακόμη. Σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξος είναι ότι παρά τις αποκλίσεις θα κλείσει η αξιολόγηση υπογράμμισε : “Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις Γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή θα παρέμβει”.

Τα “φίλια” πυρά

Το ερώτημα όμως εάν θα επέλθει τελικά ένας συμβιβασμός, που θα περιλαμβάνει και μέτρα, καθώς και εάν η τακτική της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι η πιο αποτελεσματική, τόσο όσον αφορά στη διαπραγμάτευση αυτή καθ εαυτή, όσο και για τη διαχείριση μίας συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας, έθεσαν στελέχη, με πρώτο χθες τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Ο κ. Φίλης συμφώνησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εχθρός στη διαπραγμάτευση είναι πολύ ισχυρός. “Κάνουμε ότι μπορούμε θα πει κάποιος. Κάνουμε; Το αίμα που στάξαμε για το ασφαλιστικό ήταν αυτό και τελειώσαμε; Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει το ΔΝΤ. Σταθείτε ρε παιδιά. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας. Κάκιστοι οι αντίπαλοι, αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι”, συνέχισε αιχμηρά. Σημείωσε μάλιστα ότι: “Το ούτε ένα ευρώ μέτρα το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε, αλλά το ακούν και οι Έλληνες. Επειδή λοιπόν μπορεί, όμως να συμβεί και να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι.”

Το ούτε ένα ευρώ μέτρα το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε, αλλά το ακούν και οι Έλληνες

Άσκησε επίσης κριτική στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από την περίοδο της σύγκρουσης του με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, που οδήγησε και στην απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Εξέφρασε δε την άποψη ότι: “Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ” προτείνοντας ένα προγραμματικό άνοιγμα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι αντιδράσεις των 53+

Εν τω μεταξύ η κίνηση των «53+», που είχε την ευκαιρία να κάνει μια εισαγωγή για τις προτάσεις της και στη πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να  επικεντρώσει τα επιχειρήματά της και τις θέσεις της σε 3 σημεία:

– Το κόμμα δεν μπορεί να πάρει και να δεχτεί μέτρα που είναι πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτα.

– Τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν την τελική επεξεργασμένη πρόταση των δανειστών.

– Θέτουν στο τραπέζι ως προβληματισμό, σε περίπτωση που η τελική πρόταση δεν είναι προς το συμφέρον την ελληνικής πλευράς, το Μαξίμου να επιλέξει παράταση της διαπραγμάτευσης για μερικούς μήνες. «Δεν πρέπει να κλείσουμε μια συμφωνία που δεν μπορούμε να αντέξουμε», τόνιζε χαρακτηριστικά μέλος της κίνησης στο NEWS 247.

Καββαδία: Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε αυτογκολ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των 53 μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος είπε μεταξύ άλλων: “Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε αυτογκόλ στην αξιοπιστία μας από αβλεψιες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός μεταξύ μας. Αντιλαμβάνομαι την άποψη ότι τον δρόμο μας τον φτιάχνουμε μόνοι μας περπατώντας αλλά ας προσέξουμε να μην γίνει μονοπάτι.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα