Μεϊμαράκης: Ανιστόρητοι όσοι μιλάνε για το τέλος του καραμανλισμού

Μεϊμαράκης: Ανιστόρητοι όσοι μιλάνε για το τέλος του καραμανλισμού
The candidate for president of New Democracy, Evangelos Meimarakis, delivers a press conference at Grand Hotel Palace in Thessaloniki, Greece on December 5, 2015. / , , Grand Hotel Palace, , 5 2015. SOOC

Αποκαλυπτικός ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μία μόλις ημέρα μετά την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ

Ο ηττημένος των εκλογών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μίλησε ανοικτά για όλα στην εκπομπή “Στον Ενικό”: την προεκλογική περίοδο, τον νέο πρόεδρο του κόμματος, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή ενώ “λύγισε” όταν αναφέρθηκε στην πολυαγαπημένη του αδερφή που «έφυγε» λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλάζιων εκλογών.

Συγκινησιακά φορτισμένος, αποκάλυψε ότι (και) υπό το βάρος της επιδείνωσης της υγείας και -τελικά- της απώλειας της αδερφής του σκέφτηκε δύο φορές να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Δύο φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω – Ήμουν άσχημα ψυχολογικά»

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την συνέντευξή του με την αποκάλυψη για τις σκέψεις που είχε για παραίτηση από τον προεκλογικό αγώνα.

«Λίγο πριν την πρώτη εκλογική διαδικασία στις 22 Νοεμβρίου, που δεν έγινε, μου συνέβη ένα συγκλονιστικό γεγονός (σ.σ: εννοεί που μπήκε στο νοσοκομείο η αδερφή του). Αφού αναβλήθηκαν εκείνες οι εκλογές, λόγω και της ψυχολογικής μου κατάστασης και της επίθεσης που είχα δεχθεί για το θέμα, σκέφτηκα μήπως έπρεπε να παραιτηθώ» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως εξήγησε, τελικά συνέχισε μέχρι την εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου ωστόσο «και στον δεύτερο γύρο (σ.σ.: μετά το θάνατο της αδερφής του) σκέφτηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω ή όχι». Αυτό που τον έκανε να πάρει την απόφαση να μην αποσύρει την υποψηφιότητα του, ήταν η αδερφή του και συγκεκριμένα κάτι που του είχε πει: «Η αδερφή μου, μου έλεγε να μην αποχωρήσω. Και σκέφτηκα ότι δεν έπρεπε να το κάνω».

Τέλος, είπε με πικρία πως «δεν αφιέρωσα το χρόνο που θα έπρεπε σε αυτή λόγω των εκλογών».

«Δεν είχα τη φιλοδοξία να γίνω πρόεδρος της ΝΔ» – Τι αισθάνθηκε ακούγοντας το αποτέλεσμα

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερη πικρία ακούγοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος. Αισθάνθηκα, όμως, στενοχώρια για τη συμπεριφορά κάποιων, και ιδιαίτερα κάποιων συνυποψήφιων μου αυτό το διάστημα» υποστήριξε.

Όπως εξήγησε, δεν είχε φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος της ΝΔ: «Μου προέκυψε. Περίμενα ένα 20%, στην καλύτερη 25% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το 28% μου δημιουργούσε την υποχρέωση να είμαι, δεν μπορούσα να πω “ευχαριστώ, γεια σας” σ’ αυτόν τον κόσμο».

«Περίμενα ότι θα έχανα με μεγαλύτερη διαφορά»

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί τον ρωτούσαν ή ενδεχομένως και τον κατέκριναν γιατί δεν ήταν «πιο γελαστός» στις εμφανίσεις του.

«Είχα επηρεαστεί ψυχολογικά. Με βρήκε χωρίς αποθέματα ο β΄ γύρος των εκλογών, δεν κινήθηκα όπως θα έπρεπε» σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, περίμενε ότι θα χάσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά! «Δεν είχα και το κέφι μετά το περιστατικό με την αδερφή μου. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα εξηγήσεις απλά. Ίσως έπρεπε να είχα αποχωρήσει τελικά αλλά δεν νομίζω αν θα καταλάβαιναν ποτέ οι πολίτες το γιατί» τόνισε.

«Ίσως ήταν άλλα τα αποτελέσματα αν είχαν γίνει οι εκλογές στις 22 Νοεμβρίου»

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι αν είχαν γίνει εκλογές αντί… φιάσκου στις 22 Νοεμβρίου ίσως «να ήταν άλλα τα αποτελέσματα», υπονοώντας ότι είτε θα είχε βγει ο ίδιος από τον πρώτο γύρο είτε ότι θα είχε άλλον για αντίπαλο στον β΄ γύρο.

Στην επισήμανση στο αν πιστεύει ότι ήταν λάθος η παραίτησή του τότε από την προεδρία της ΝΔ, είπε: «Δεν γινόταν να έχω άλλη συμπεριφορά όταν μου το ζητάει ο πρώην πρόεδρος (σ.σ.: ο κ. Σαμαράς) και όταν είμαι και υποψήφιος. Αν δεν ήμουν υποψήφιος ή αν ήμουν εκλεγμένος πρόεδρος, θα αντιδρούσα διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με την ένταση εκείνων των ημερών».

Όσον αφορά το ερώτημα, γιατί κέρδισε ο Κυριάκος, είπε: «Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, να κάνω αναλύσεις. Γιατί τον προτίμησαν περισσότεροι (γελάει)! Αν ήταν άλλη μέρα, αν δεν έβρεχε, αν, αν, αν… όλα θα ήταν διαφορετικά».

Πάντως, με νόημα είπε πως ο ίδιος έδωσε έναν αγώνα χωρίς επικοινωνιολόγους και χωρίς να έχει τα χρήματα που απαιτούσε αυτή η διαδικασία.

Γιατί δεν επικοινώνησε με Γεωργιάδη-Τζιτζικώστα μετά τον α’ γύρο – Αιχμές και για τους τρεις: Είχα να κάνω με παιδιά

«Δεν πρόκειται περί αλαζονείας. Λες απλά “πάω μόνος μου για να το καθαρίσω”. Αν δεν το καθαρίσω δεν έγινε και τίποτα!» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αναφορικά με το γιατί δεν βολιδοσκόπησε τους δύο υποψηφίους προέδρους που έμειναν εκτός β΄γύρου πριν τη δεύτερη αναμέτρηση.

«Δεν πήρα τον κ. Τζιτζικώστα ούτε για τα χρόνια πολλά γιατί θα παρερμηνευόταν από πολλούς. Ίσως να έδινα και το δικαίωμα να γίνουν διαρροές ότι πήρα και παρακαλούσα για στήριξη» σχολίασε ο μεγάλος ηττημένος των χθεσινών εκλογών στη ΝΔ, ενώ αναφορικά με τον κ. Γεωργιάδη που -όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου- δήλωσε έκπληκτος που δεν του τηλεφώνησε ο κ. Μεϊμαράκης για να ζητήσει στη στήριξη του: «Σε τόσο υψηλό επίπεδο πολιτικής, δεν μπορείς να λες ότι δεν πάω με τον τάδε επειδή δεν με πήρε τηλέφωνο. Αυτή είναι πολιτική καφενείου».

«Εγώ δεν πήρα κανέναν τηλέφωνο. Και δεν πιστεύω ότι πήγαν τυχαία όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνεια και μετά για καφέ» είπε με αιχμές ο κ. Μεϊμαράκης, συνεχίζοντας επιθετικά: «Είχα να κάνω με παιδιά και δεν το είχα καταλάβει».

«Δεν κατάλαβαν οι νεοδημοκράτες ότι ο Τσίπρας με προβοκάρει;»

Ιδιαίτερα ενοχλημένος σχολίασε, εξάλλου, όσα έχουν ειπωθεί ότι ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη ΝΔ, με αφορμή (και) το δημοσίευμα της Αυγής που στήριζε την υποψηφιότητά του.

«Μου έκανε καλό αυτό; Δεν κατάλαβαν οι νεοδημοκράτες ότι με προβοκάρει; Τότε, δεν πήγαν με πολιτικά κριτήρια να ψηφίσουν και η διαδικασία ήταν απολιτίκ» σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους αντιπάλους του στην προεκλογική κούρσα και για τις αναφορές τους σε διάθεση συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα: «Προεκλογικά είπα, με το ενδεχόμενο ότι θα είμαστε πρώτοι, να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί αν θέλει. Να μη στηρίξει το Μνημόνιο που ψήφισε; Μετεκλογικά, είπα στον ΣΥΡΙΖΑ “έχετε την πλήρη ευθύνη, εσείς είστε κυβέρνηση”. Το θεωρώ χτύπημα κάτω από τη μέση να στέκονται μετεκλογικά σε προεκλογικές δηλώσεις».

«Εμμένω στη θέση μου: με Μεϊμαράκη δεν θα υπήρχε θέμα συνεννόησης με ΣΥΡΙΖΑ. Την είχα ξεκαθαρίσει τη θέση μου για εποικοδομητική αντιπολίτευση» πρόσθεσε.

Τι είπε για τον Κώστα Καραμανλή – Θα διαδραμματίσει ενεργό ρόλο στο μέλλον;

Για τον Κώστα Καραμανλή και όσα έχουν ακουστεί ότι με τη στήριξή του στον κ. Μεϊμαράκη ήθελε να κάνει κουμάντο από το παρασκήνιο, είπε: «Αυτά είναι σενάρια. Αν θέλει να γυρίσει, γυρίζει. Δεν χρειάζεται να είναι μπροστά ο Βαγγέλης».

Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε πάντως αν υπήρχε ποτέ περίπτωση να ήταν υποψήφιος ο κ. Καραμανλής για την προεδρία της ΝΔ και να μην την κέρδιζε αλλά ξεκαθάρισε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι πλέον σε αυτό το επίπεδο αλλά σε ανώτατο».

«Η στήριξή του με βοήθησε, είμαι σίγουρος, αλλά είτε με βοήθησε είτε όχι, είναι τιμή μου. Όπως τιμή μου θα ήταν αν με στήριζε και ο κ. Σαμαράς αλλά δεν το έκανε» δήλωσε στη συνέχεια, ενώ για το θέμα της επικοινωνίας Τσίπρα-Καραμανλή και τη σχετική φημολογία στο παρασκήνιο, είπε: «Δεν είναι κακό να έχουν πολιτικές σχέσεις οι πολιτικοί και να έχουν καμιά φορά επικοινωνία. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λένε ότι επηρεάζει πολιτικά τον κ. Τσίπρα ο κ. Καραμανλής. Δεν κολακεύουν ή τιμούν κανέναν αυτά».

Απαντώντας στο αν είχε ευθύνη ο κ. Καραμανλής για την κρίση είπε: «Ευθύνη έχουμε όλοι. Την κρίση δεν τη δημιούργησε η Ελλάδα, την πλήρωσε γιατί ήμαστε αδύναμοι σε χρέος και έλλειμμα. Ο κ. Καραμανλής είπε την αλήθεια στο λαό, θα παγώσουμε τους μισθούς για 3 χρόνια. Αν μας είχε εμπιστευτεί ο λαός το 2009, θα είχε άλλη πορεία η χώρα. Η επιλογή Παπανδρέου έριξε τη χώρα στα βράχια».

Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις όσων τονίζουν ότι «τελείωσε ο καραμανλισμός» στη ΝΔ.

«Που ήταν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι όταν ζητούσα εκλογές στις 30 Αυγούστου;»

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε με αιχμές κατά του νέου προέδρου του κόμματος και των άλλων δύο συνυποψηφίων του.

«Είχε πει να πάμε σε εκλογή αρχηγού στις 30 Αυγούστου αλλά έλεγαν διάφοροι “όχι” γιατί μπορούν να προκύψουν εθνικές εκλογές. Κανείς από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν μετά για την αρχηγία δεν ενδιαφέρθηκε τότε» είπε, προσθέτοντας ότι είχε κάνει και πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου και στη συνέχεια εκλογή νέου αρχηγού χωρίς τον ίδιο υποψήφιο.

Αιχμές για Σαμαρά – Τι είπε για την πολιτική της κυβέρνησής του

Φαρμακερά βέλη κατά του Αντώνη Σαμαρά έριξε, εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης.

«Απορώ γιατί δεν του έδωσε κατευθείαν το κόμμα (σ.σ.: του κ. Μητσοτάκη)» είπε, για να συμπληρώσει πως «στον α’ γύρο τους στήριξε όλους εκτός από εμένα». «Τυχαία ήταν που ο Κυριάκος έλαβε τέτοια ποσοστά στη Μεσσηνία;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι αντιμετωπίζει τον πρώην πρωθυπουργό με σεβασμό και πως δεν είχε ποτέ προσωπική διαφορά μαζί του: «Εγώ δεν έχω κάτι μαζί του. Πρέπει να ρωτήσετε και τον ίδιο. Δεν ξέρω, όμως, αν υπήρξε κάτι από κάποιους δικούς του, γιατί σε εμένα ο ίδιος δεν έδειξε κάτι».

Απαντώντας στο αν ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι δεν υπερασπίστηκε την πολιτική του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είπε: «Πηγαίναμε σωστά στα μακροοικονομικά αλλά είχανε γίνει και πολλά λάθη. Κάποια στιγμή θα εξεταστούν όλα αυτά. Μέχρι και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ με το κλείσιμο της ΕΡΤ “χάσαμε” το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ.: εννοεί με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση)».

Ποιος ο ρόλος του στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Από δω και πέρα θα παίξω του ρόλο του βουλευτή, το ρόλο της σταθερότητας και της σύνθεσης που έπαιζα πάντα» είπε για την επόμενη μέρα για τον ίδιο στη ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία τονίζοντας πως θα είναι παρών και θα τον στηρίξει. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης με αξιοκρατία και όχι «σκέτο ανανέωσης» γιατί «αν βάλουμε μόνο το ηλικιακό ως κριτήριο, θα έχουμε πρόβλημα».

Ο ίδιος τόνισε πως ακόμη και αν δεν αξιοποιηθεί, δεν θα τον ενοχλήσει: «Αν δε με θέλουν, πάω σπίτι μου. Ξανανοίγω το δικηγορικό μου γραφείο, θα βλέπω την οικογένειά μου… όλα αυτά είναι στη ζωή μας».

Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και το αν είναι νεοφιλελεύθερος, είπε πως δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιον χωρίς να δούμε τις πράξεις του.

Θα βγάλει η κυβέρνηση 4ετία;

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα βγάλει την 4ετία, ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα χάνει ολοένα και περισσότερο την κοινωνία αλλά εκτίμησε πως «θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, η ΚΟ δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα σύντομα».

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα