Μείωση ποινών στον νέο Ποινικό Κώδικα προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Μείωση ποινών στον νέο Ποινικό Κώδικα προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Επίκειται κατάθεση τροπολογίας για την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου κατά ένα έτος. Αντιδράσεις από το Μάκη Βορίδη της ΝΔ.

Εξορθολογισμό ποινών στο νέο Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε από το βήμα της αρμόδιας  επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ που στηλίτευσε τόσο την επικείμενη παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών όσο και το ενδεχόμενο μείωσης ποινών.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται πλέον σε θέσεις μάχης και για ζητήματα σωφρονισμού με αφορμή την αποκάλυψη των προθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την θέσπιση πιο «ανθρώπινων ποινών» στον νέο Ποινικό Κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε υπέρ ελαστικότερων ποινών σημειώνοντας ότι το πλαίσιο των ποινών που έχουμε αυτή την ώρα και επιβάλλονται από τους δικαστές «είναι ιδιαίτερα υψηλό λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει διεθνώς». «Έρχεται ένας εξορθολογισμός των ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κοντονής. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της απόφασης για ετήσια παράταση της ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση υπό όρους. «Γι’ αυτό ήρθε και ο νομοθέτης και είπε ότι για κάποιους ότι αν έχετε εκτίσει ένα ποσοστό ποινής θα αφεθείτε ελεύθεροι αφού γι’ αυτούς υπήρχαν εξαρχής υψηλές ποινές» σημείωσε.

Στον αντίποδα, όμως, η ΝΔ δεν συμμερίστηκε τις θέσεις του υπουργού με τον βουλευτή Μάκη Βορίδη να χαρακτηρίζει «λάθος» την αποφυλάκιση υπό όρος για λόγους αποσυμφόρησης. «Δυστυχώς επί χρόνια η πολιτεία αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συμφόρησης έδινε την απαράδεκτη απάντηση: «δεν μπορώ να σε κρατήσω θα εκτίσεις μικρότερη ποινή» είπε και έφερε παραδείγματα τρομοκρατών που απειλούν να εγκληματίσουν ξανά. Αποστάσεις από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πήρε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του βουλευτή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα