Μέρκελ σε Τσίπρα: Δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο οι αποφάσεις

Μέρκελ σε Τσίπρα: Δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο οι αποφάσεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στο Βερολίνο. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Γενναίες αποφάσεις ζήτησε ο Τσίπρας από την αρνητική Μέρκελ, που δήλωσε αναρμόδια καλυπτόμενη πίσω από τους Θεσμούς, τους οποίους έχει ακυρώσει πάλι ο Σόιμπλε

“Nein” πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Βερολίνο έσπευσε να πει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μετά τη Σύνοδο Κορυφής ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα για να επιμείνει στο μήνυμα ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μην κορυφωθεί ξανά το ελληνικό δράμα.

Η κ. Μέρκελ όμως καλύφθηκε πίσω από τους ίδιους τους Θεσμούς, που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να ακυρώσει, ζητώντας ή μάλλον επιβάλλοντας στο Eurogroup το πάγωμα των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εξαιτίας των εξαγγελιών Τσίπρα.

“Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους Θεσμούς και το Eurogroup”, επιχείρησε να ξεκόψει εξ αρχής στις κοινές δηλώσεις πριν το τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος.

Φράση που θύμισε δυσάρεστα αυτά που είχε πει πριν από δύο χρόνια στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: “Γνωρίζω την προσπάθεια της Ελλάδας. Δεν είμαι όμως μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η Τρόικα. Είναι και άλλοι και οι χώρες της Ευρωζώνης”, είχε πει τότε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ.Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος.

Και τώρα, κατά την προσφιλή της τακτική, δήλωσε περίπου αναρμόδια, δείχνοντας ότι η πραγματική μάχη για την Ελλάδα θα δοθεί στους Θεσμούς, όπου η Αθήνα ελπίζει ότι η ενόχληση της Κομισιόν, των Γάλλων και των Σοσιαλδημοκρατών για τις γερμανικές μεθοδεύσεις, αλλά και τα στοιχεία που επικαλείται για μη διακινδύνευση των στόχων του 2016 και των δύο επόμενων ετών, θα οδηγήσουν σε μία νέα έκθεση, που “θα τραβά μεν τα ελληνικά αυτιά” αλλά θα ξεπαγώνει τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, χωρίς να ακυρώνει τα μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων και τα μέτρα για το ΦΠΑ στα νησιά.

Η κ. Μέρκελ είπε βέβαια ότι θα συζητήσει με τον κ. Τσίπρα για να δει πώς εκτιμά ό Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση, παραδεχόμενη ότι οι συζητήσεις των δύο χωρών δεν είναι εύκολες, αλλά είναι πάντα ανοιχτές και ειλικρινείς, γι’ αυτό δήλωσε: “Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας είναι εδώ”.

“Πράγματι οι συζητήσεις μας δεν ήταν πάντα εύκολες, όμως σε δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις”, παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι, όπως διαπιστώσαμε χθες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την περιοχή.

“Μία περίοδο με σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, μία περίοδο που απαιτεί και νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και γενναίες αποφάσεις, καλή πίστη, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση μεταξύ εταίρων και διαρκή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα”, όπως τόνισε.

Αν και η κ. Μέρκελ κατά πληροφορίες στη χθεσινή Σύνοδο του ΕΛΚ δήλωνε έξαλλη με την Ελλάδα για το προσφυγικό, στις δημόσιες δηλώσεις της κατά την υποδοχή του κ.Τσίπρα δεν εξέφρασε -πράγμα λογικό- δυσαρέσκεια, αλλά δήλωσε πως πρέπει όλοι να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στο σχέδιο για την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων, στο οποίο συμφώνησε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον κ. Τσίπρα να στέλνει μήνυμα και στην Άγκυρα τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το Κυπριακό, στο οποίο επίσης αναφέρθηκαν και οι δύο.

“Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό”, σημείωσε η κ. Μέρκελ.

“Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ε.Ε. Δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης Ε.Ε.-Τουρκίας. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο”, προσέθεσε.

“Η θέση μας είναι σαφής για το Κυπριακό. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό. Μια ανεξάρτητη ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια. Στο Κυπριακό, η Ε..Ε έχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθος των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα