Μετά τα Θρησκευτικά η Συνταγματική αναθεώρηση

Μετά τα Θρησκευτικά η Συνταγματική αναθεώρηση
Συνάντηση του Πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο της συζήτησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για το μάθημα των Θρησκευτικών

Να πέσουν οι τόνοι επιχειρήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου στη δίωρη συνάντηση μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης. Έχοντας οι δυο πλευρές πολλά ανοιχτά «μέτωπα», όπως το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας (σήμερα στις 12.30 θα παρουσιαστεί η επιτροπή διαλόγου), αλλά και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας οι δυο πλευρές αποφάσισαν ρίξουν «λευκή πετσέτα» δίνοντας ένα τέλος στις εκατέρωθεν παρεξηγήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της συζήτησης πρόλαβαν να πέσουν και οι αλλαγές στο Σύνταγμα που «καίνε» την πλευρά της εκκλησίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρήθηκε επιβεβλημένη και η παρουσία του Νίκου Φίλη στη συνάντηση, ως  καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, με την εκκλησία να μην εκφράζει καμία ένσταση από τη στιγμή που το ραντεβού έγινε με τον πρωθυπουργό.

Ανακωχή για τα Θρησκευτικά

Όπως έγινε σαφές η διδασκαλία των Θρησκευτικών θα συνεχίσει για φέτος όχι μόνο με τα υπάρχοντα βιβλία, αλλά και με τα νέα προγράμματα που έχουν διανεμηθεί και διδάσκονται πιλοτικά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Όλα θα αλλάξουν από τη νέα χρονιά μετά από διεξοδικό διάλογο που θα γίνει με την συμμετοχή της εκκλησίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι Ιεράρχες δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας «ότι δεν επιχειρείται κανένας αιφνιδιασμός», και πως η αντιπροσωπεία που είχε οριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε μεταφέρει την ολοκληρωμένη εικόνα στον κ. Φίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας φέρεται να θύμισε στον κ. Ιερώνυμο και στη συνοδεία των Ιεραρχών, πως έχουν ήδη μοιραστεί τα παλιά βιβλία, τα νέα προγράμματα διδάσκονται και ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος. Υπενθύμισε μάλιστα πως το τωρινό βιβλίο των Θρησκευτικών που υποστηρίζεται, πλέον από την εκκλησία είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις την περίοδο που τυπωνόταν.

Τι κέρδισε η εκκλησία

Πέρα από το καλό κλίμα που παραδέχονται από την πλευρά της Ιεραρχίας το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου υποστηρίζει πως η εκκλησία από το χθεσινό διάλογο φέρει μαζί της ως «κέρδος» δυο σημαντικά ζητήματα.

–  Ξεκινάει ο διάλογος με τη πολιτεία από την αρχή.

– Τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών θα έχουν την σφραγίδα και της εκκλησίας αφού θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που θα συμμετέχει και η ίδια.

Είναι φανερό ότι στην Αγίας Φιλοθέης ευελπιστούν πως πολλές από την απόψεις της εκκλησίας θα γίνουν σεβαστές στον διάλογο που θα ξεκινήσει και θα έχουν να κάνουν με βασικά στοιχεία διατήρησης  της παραδοσιακής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Εξηγήσεις από Φίλη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη χθεσινή συζήτηση οι Ιεράρχες εξέφρασαν αρκετές φορές την δυσαρέσκειά τους για τις αναφορές του υπουργού Παιδείας στο όνομα της εκκλησίας που «άναψε το φυτίλι» στις σχέσεις των δυο πλευρών.

Ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούσαν την εκκλησία στο σύνολό της και ότι με τον όρο «ηθική έκπτωση» εννοούσε την κοινωνία συνολικά. «Εγώ πάντα καθαρά μιλάω ακόμα και αν γίνομαι δυσάρεστος, όταν κάνω λάθος είμαι διατεθειμένος να πω ότι έκανα λάθος», φέρεται να τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ιδιαιτέρως επικριτικός φέρεται να εμφανίστηκε ο κ. Φίλης σε σχέση με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο μιλώντας για «αντιχριστιανική εκστρατεία μίσους» που γίνεται από την πλευρά του, εκφράζοντας απορία για το γεγονός ότι δεν αποδοκιμάζεται από την Ιεραρχία.

Τι είπε ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνάντηση πως «εδώ δεν είμαστε για να χωρίσουμε», συμπληρώνοντας ότι «η χώρα δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες». Μάλιστα ο κ. Τσιπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε νικημένοι. Η πολιτεία έχει τον δικό της ρόλο. Με σεβασμό και κατανόηση προχωράμε στον διάλογο ακούγοντας και την εκκλησία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αρχιεπίσκοπος  επεσήμανε την άριστη σχέση που έχει με τον πρωθυπουργό. «Όταν κάποια πράγματα συμφωνούνται γίνονται», φέρεται να τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα