Μετά τους συνταξιούχους σειρά έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μετά τους συνταξιούχους σειρά έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Pensioners protest about the cuts and the risk of further reductions to pensions, health and social benefits, in Athens, on January 19, 2016. / , , , 19 , 2016. Nikos Libertas / SOOC

Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τα θέματα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ικανοποίηση επικρατεί τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και από το γεγονός ότι το Μαξίμου έδειξε την στόχευση του στην υπεράσπιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη την ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα πως η συζήτηση αυτή δεν είναι στο τραπέζι για την ελληνική πλευρά, η οποία αντ’ αυτού, ήδη σκέφτεται την ελάφρυνση των βαρών που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία 5 χρόνια.

«Είναι όλα μια κινούμενη άμμος», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στη Βουλή  σχετικά με την διαπραγμάτευση ξεκαθαρίζοντας, όμως σε κάθε περίπτωση πως οι εκλογές δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού: «Είναι αστεία πράγματα. Ούτε ως σενάριο διαφυγής δεν υπάρχει».

Η εβδομάδα που έρχεται θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για το Μαξίμου κυρίως για τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους (Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ) σε μια προσπάθεια να επιτύχει πολιτική συμφωνία για τα ζητήματα αγκάθια που έχουν να κάνουν με τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά, το δημοσιονομικό του 2018 και τα εργασιακά. Παράλληλα και με τις τηλεφωνικές επαφές που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να αναδείξει πόσο επιζήμιο είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά το κλίμα πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που προκαλείται στην Ελλάδα με το μη κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» τις επόμενες ημέρες ώστε το 3,5% που ζητούν οι εταίροι, να μετατραπεί σε 2,5% + 1%. Αυτό εξηγεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

«Η πρότασή μας είναι σαφής. Να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% όσο πιο γρήγορα γίνεται και να δεσμευτούμε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1%, που δημιουργείται, θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρους και κοινωνικών εισφορών».

Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την στάση του ΔΝΤ και του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε με κορυφαία στελέχη, όμως να εξηγούν πως «σε κάθε διαπραγμάτευση όλα τα μέρη τεντώνουν τις θέσεις τους στο 100%, ώστε στο τέλος να υπάρξει μια συμφωνία. Άλλοτε είναι καλή, άλλοτε όχι τόσο καλή».

Στις αρχές της εβδομάδας οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα