Μετάβαση στη δραχμή σε πέντε βήματα προτείνει η ΛΑΕ

Μετάβαση στη δραχμή σε πέντε βήματα προτείνει η ΛΑΕ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EURO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΣΙΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Associated Press

Φυλλάδιο για το πέρασμα από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα παρουσίασε ο Λαφαζάνης. Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχει διευρυνόμενο λαϊκό κίνημα υπέρ του εθνικού νομίσματος και ότι διαμορφώνεται νέο πολιτικό σκηνικό

Αμεση επείγουσα λύση χαρακτήρισε τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα με ριζοσπαστικό” πρόγραμμα” ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο λαϊκό κίνημα υπερ του εθνικού νομίσματος που τείνει στη διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού, ο επικεφαλής της ΛΑΕ το χαρακτήρισε προϋπόθεση για απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα, “γενναία σεισάχθεια” και παραγωγικο ανασχηματισμο.

Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα μιας νέας πορείας είναι η εξασφάλιση του ελέγχου της ΤτΕ, η εθνική νομισματική πολιτική, ο κοινωνικός έλεγχος και η σεισάχθεια

Εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο λαϊκό κίνημα υπέρ του εθνικού νομίσματος που τείνει στη διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού, ο επικεφαλής της ΛΑΕ τόνισε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι προϋπόθεση για απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα, τη “γενναία σεισάχθεια που χρειάζονται οι πολίτες” και τον παραγωγικό ανασχηματισμό που έχει ανάγκη η χώρα.

Χαρακτηρίζοντας ανούσιους διαπληκτισμούς τους διαξιφισμούς ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και “εκτός τόπου και χρόνου” την πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι “η σημερινή πορεία οδηγεί σε άτακτη χρεοκοπία και ασύντακτη έξοδο από την ΕΕ”, αντιπροτείνοντας τη δημιουργία ενός “πλατιού αριστερού αντιμνημονιακού μετώπου” που θα οδηγήσει στη δημοκρατική ανατροπή, την απαλλαγή από τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι τα πρώτα βήματα μιας νέας πορείας είναι η εξασφάλιση του ελέγχου της ΤτΕ, η εθνική νομισματική πολιτική, ο κοινωνικός έλεγχος και η σεισάχθεια, ενώ ανέφερε ότι παρά την κινδυνολογία που καλλιεργείται δεν θα υπάρξει πρόβλημα ελλείψεων ούτε ακατάσχετη υποτιμητική τροχιά, καθώς το “κλειδί είναι το ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο τα τελευταία χρόνια και με τις μνημονιακές πιέσεις είναι ελαφρά πλεονασματικό”, κάτι που σημαίνει ότι “δεν θα υπάρξει ανάγκη εξωτερικού δανεισμού για εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών”.

Ο γραμματέας της ΛΑΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας λέγοντας ότι θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ενώ χαρακτήρισε θετικές τις τοποθετήσεις του Κώστα Λαπαβίτσα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ελπίζει ότι “θα συντελέσουν στη διαμόρφωση του Μετώπου” που επιδιώκει η ΛΑΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων της ΛΑΕ για “την μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα”, συμμετείχαν ακόμα:

ο Γιάννης Τόλιος που χαρακτήρισε “πυρήνα του ευρωσυστήματος το ευρώ, που αγγίζει την πεμπτουσία της λαϊκής κυριαρχίας και που μέσω και των θεσμικών πυλώνων σαν το δημοσιονομικό σύμφωνιο και την τραπεζική ενοποίηση είναι πολλαλά καθοριστικό”,

η Μαριάννα Τσίχλη που τόνισε ότι είναι στρατηγικό μέτρο η διαγραφή του χρέους το οποίο είναι θηλιά που αναπαράγει το πρόβλημα και η εθνικοποίηση των τραπεζών και των “μεγάλων παραγωγικών μονάδων στρατηγικού χαρακτήρα”, όπως είναι η ενέργεια και τα λιμάνια,

ο Παναγιώτης Σωτήρης που ανέφερε ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι πανάκεια αλλά βήμα για μιαν άλλη συλλογικότητα, άλλη αντίληψη και άλλη κοινωνία και ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε “μιαν άλλη αφήγηση για την χώρα”, ένα μεταβατικό πρόγραμμα για υπάρξει πάλι το χαμόγελο, και,

ο Παναγιώτης Μαντάς που χαρακτήρισε “ακραίο παραλογισμό” τη στήριξη του ευρώ από τα ΜΜΕ, εκτιμώντας ότι “η κατάσταση μοιάζει με εκείνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή που όλοι έβλεπαν τι έρχεται αλλά όλοι μίλαγαν για άλλα”.

Τι γράφει το φυλλάδιο

“Τα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα του κατεστημένου και κυρίως το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ασκούν πλύση εγκεφάλου και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας ως καταστροφή την εγκατάλειψη του ευρώ και τη μετάβαση της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα”, αναφέρει η ΛΑΕ σε φυλλάδιο που διανείμει, το οποίο παρουσιάζει τα πέντε βήματα της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα και συγκεκριμένα:

“ΠΡΩΤΟΝ: Η Τράπεζα της Ελλάδας περιέρχεται σε δημόσια ιδιοκτησία, τελεί υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο, αποκτά πλήρως και κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να εκδίδει εθνικό νόμισμα και η πολιτική της κινείται στο πλαίσιο που χαράσσει η κυβέρνηση και η πολιτική της.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: H χώρα αποκαθιστά την νομισματική της κυριαρχία, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί το θεμέλιο και ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Η κυβέρνηση ασκεί κυρίαρχα και κάτω από κοινωνικό έλεγχο τη νέα εθνική νομισματική πολιτική της χώρας σε όλες τις εκφάνσεις της, λαμβάνοντας υπόψη της την γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΤΡΙΤΟΝ: Θεσμική ρύθμιση αυξημένης ισχύος κατοχυρώνει ότι η νομισματική πολιτική της χώρας ασκείται με κύρια κριτήρια την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διεύρυνση των θέσεων εργασίας στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η κυβέρνηση μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας καθορίζει την ισοτιμία μετατροπής του ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

Αυτή καθ’ αυτή η ισοτιμία, σε όποιο μέτρο και αν καθοριστεί δεν επηρεάζει την λειτουργία της οικονομίας. Για πρακτικούς και μόνο λόγους και αποκλειστικά για τις ανάγκες του παρόντος, ορίζουμε ως ισοτιμία μετατροπής το ένα ευρώ προς μια μονάδα νέου εθνικού νομίσματος.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Με νομοθετική διάταξη το ευρώ αποσύρεται και το νέο εθνικό νόμισμα τίθεται σε υποχρεωτική κυκλοφορία. Με βάση το νέο αυτό εθνικό νόμισμα πραγματοποιούνται όλες οι εγχώριες οικονομικές λειτουργίες και συναλλαγές.”

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη ΛΑΕ, όλες οι καταθέσεις στις τράπεζες μετατρέπονται στο νέο εθνικό νόμισμα, ενώ τα ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες (σε κέρματα και χαρτονομίσματα) αποθεματοποιούνται στην Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας. “Το κράτος με ειδική νομοθετική ρύθμιση αυξημένης ισχύος εγγυάται πλήρως και απολύτως όλες τις καταθέσεις στις τράπεζες και μεριμνά για την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή απόδοση τους”, συνεχίζει το φυλλάδιο.

Σύμφωνα με τη ΛΑΕ, όλοι οι οι μισθοί και οι συντάξεις, από την ώρα θέσπισης του εθνικού νομίσματος, καταβάλλονται στο νέο εθνικό νόμισμα με βάση τη θεσμοθετούμενη ισοτιμία (π.χ μισθωτός που λάμβανε 800 ευρώ μισθό καθαρά, τώρα θα λαμβάνει 800 μονάδες νέου εθνικού νομίσματος, συνταξιούχος που λάμβανε 800 ευρώ σύνταξη, τώρα θα λαμβάνει σύνταξη 800 νέες μονάδες εθνικού νομίσματος).

Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις κάθε μορφής και ειδικότερα προς τις τράπεζες καθώς και οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο, στενό και ευρύτερο, ιδιωτών και νομικών προσώπων, μετατρέπονται στο νέο εθνικό νόμισμα, στη βάση των ίδιων συμβάσεων χωρίς επιβαρύνσεις. Πολίτης, για παράδειγμα, που οφείλει στην τράπεζα 1.000 ευρώ, θα οφείλει 1.000 μονάδες νέου εθνικού νομίσματος, με την ίδια δανειακή σύμβαση. Στόχος της ΛΑΕ είναι στη συνέχεια να εφαρμόσει ευρεία διαγραφή (σεισάχθεια) και γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών.

Η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι η εισαγωγή του εθνικού νομίσματος είναι επίκαιρη και εξαιρετικά αναγκαία, διότι “δίνοντας την ρεαλιστική δυνατότητα στη χώρα να απεμπλακεί από τις πιστώσεις ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μας επιτρέπει κάτι που συνιστά ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσα στην ευρωζώνη: να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην απαλλαγή μας από τα μνημόνια και στη διαγραφή του χρέους με όπλο την αμετάκλητη διακοπή αποπληρωμής του, χωρίς οι τράπεζες και η οικονομία να διατρέχουν τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των πιστωτών.

Αντίθετα, με αυτές τις επιλογές της ακύρωσης και εγκατάλειψης των μνημονίων, της διαγραφής του χρέους και του εθνικού νομίσματος, οικονομία και τράπεζες μπορούν να στηριχτούν και να ανακάμψουν σε όφελος του τόπου και του λαού.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα