Μητσοτάκης με Σταϊνμάγιερ: Ανησυχία για Τουρκία και Ιταλία

DIMITRIS PAPAMITSOS

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Γερμανία, το προσφυγικό, το μέλλον της ΕΕ και το Κυπριακό.

Για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς και για τη μεταναστευτική - προσφυγική κρίση, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά τα δημοψηφίσματα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, αλλά και των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, συζήτησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank - Walter Steinmeier.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αναθεωρητισμό, που εκφράζεται – επανειλημμένα και σε ανώτατο επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, από την Άγκυρα – γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας και πλήττει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Steinmeier, με τον οποίο είχα μία πολύ φιλική και ουσιαστική συζήτηση.

Συζητήσαμε καταρχάς για το δημοψήφισμα στην Ιταλία, με την ελπίδα ότι δεν θα πρέπει να είναι αφετηρία πρόσθετης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Ενημέρωσα τον κ. Steinmeier και για την σταθερή υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα τώρα που εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας.

Εξέφρασα τον έντονο προβληματισμό μου για δηλώσεις που προσθέτουν ένταση σε μία εποχή που απαιτείται ψυχραιμία και σωφροσύνη, για την αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα υπερασπίζεται με συνέπεια το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες και τη διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό οφείλουν να κάνουν και όλα τα γειτονικά κράτη.

Παρά την πολύχρονη κρίση που διανύουμε, ως προς τις διεθνείς προτεραιότητες της χώρας, ο λαός μας είναι ενωμένος και πορεύεται με τις αξίες που προσδιορίζουν τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων.

Οφείλουμε, όμως, να αποκτήσουμε ως χώρα ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Έτσι ώστε οι θυσίες των πολιτών να πιάσουν τόπο και να δώσουν προοπτική στην κοινωνία και ισχύ στην πατρίδα μας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε Σταϊνμάγιερ: Με πολιτικές τιμωρίας δεν πάει μπροστά η Ευρώπη

ADVERTISING

SHARE: