Μηχανισμό εκτάκτου ανάγκης για τους αιτούντες άσυλο εισάγει ο Αβραμόπουλος

Μηχανισμό εκτάκτου ανάγκης για τους αιτούντες άσυλο εισάγει ο Αβραμόπουλος
Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κοινοτικό επίτροπο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο,μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου,Μ.Τρίτη 7 Απριλίου 2015 (ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Πρόταση προς τα κράτη-μέλη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο εισάγεται από τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορεί ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη υποδοχής στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσει ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος με πρόταση που θα καταθέσει αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, που έγινε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας, για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπου συμμετείχε.

«Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αληθινή τομή στον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η μετεγκατάσταση (relocation) θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του μηχανισμού κατανομής που έχουν ήδη ανακοινωθεί». Προσέθεσε δε ότι ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα αφορά στα κράτη πρώτης γραμμής και κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα ενεργοποιείται «και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει μετεγκατάσταση περίπου 40.000 αιτούντων άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Τη διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από τον επίτροπο της ΕΕ., ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Επίσης, έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της Αστυνομίας Δημήτρης Τσακνάκης και του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο σωμάτων ασφαλείας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, τα προγράμματα ασύλου, μετανάστευσης, ένταξης και εσωτερικής ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκαν τα κενά και οι αδυναμίες που υπάρχουν και έγιναν προτάσεις για το σύνολο των επιχειρησιακών σχεδίων.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε, εξάλλου, τον οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης για το άσυλο ως «πολύ θετικό βήμα που το έχει χαιρετίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και συμπλήρωσε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η υιοθέτηση μακρόχρονης στρατηγικής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πριν από χρόνια θεωρείτο ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πρόβλημα του ευρωπαϊκού Νότου», ενώ «σήμερα είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και σταδιακά καθίσταται και παγκόσμιο».

«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων θα είναι άμεση και ουσιαστική» κατέληξε ο κ. Αβαμόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για μια «ουσιαστική στροφή, που μέλλει να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί, για το πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές» και εξέφρασε την ελπίδα «στο προσεχές διάστημα να ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική και να υπάρξουν όλες οι οδοί βοήθειας με πιστώσεις και υλικό προς τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το “ελληνικό διαβατήριο” για τη φερεγγυότητα και τη συμμετοχή σ’ αυτούς τους προγραμματισμούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δώρισε στον επίτροπο της ΕΕ ένα γλυπτό κλαδί ελιάς ως σύμβολο ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ θα βασίζεται σε κριτήρια, όπως το ΑΕΠ, το μέγεθος του πληθυσμού, το ποσοστό ανεργίας και οι προηγούμενοι αριθμοί αιτούντων άσυλο και επανεγκατεστημένων προσφύγων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα