Μήνυμα από την τριμερή σε Σκόπια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μήνυμα από την τριμερή σε Σκόπια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Trilateral Greece Serbia Bulgaria with the participation of the Greek Prime Minister Alexis Tsipras, the Serbian President Aleksandar Vui and the Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, in Thessaloniki, Greece on July 13, 2017. / - , , , 13 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη με Βούτσιτς και Μπορίσοφ, τόνισε ότι συμφωνήθηκε πως μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ

Την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στην πΓΔΜ υπογράμμισαν οι ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας από τη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών, διαμηνύοντας ταυτόχρονα την κομβική σημασία των Βαλκανίων για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Αθήνας, Σόφιας και Βελιγραδίου, διαμηνύοντας ταυτοχρόνως ότι “η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια”. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι “εκπληρώνει όλους τους όρους που τέθηκαν για την προ-ενταξιακή περίοδο”. Παραλλήλως, στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών κατά την επόμενη περίοδο, ενώ ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν με τους κκ. Βούτσιτς και Μπορίσοφ είναι η σταθεροποίηση της πΓΔΜ.

Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως συμφωνήθηκε ότι “είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος”, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωατλαντική ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, στην Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε η πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, αλλά και η σιδηροδρομική διασύνδεση από την Θεσσαλονίκη ως τον Δούναβη, προκειμένου να καταστεί ταχύτερη η μεταφορά πολιτών και εμπορευμάτων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός ζήτησε “να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περιοχή”, ενώ διαβεβαίωσε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων”. “Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

“Το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη ειρήνη και ευημερία στην Βαλκανική χερσόνησο”, κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Βούτσιτς: “Περισσότεροι από τρεις δρόμοι, όταν είμαστε μαζί”

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε ανοιχτός στη συμμετοχή της χώρας του “ σε διάφορα Projects τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ “για την στήριξή τους στον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας” και τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας των τριών χωρών: “Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί”, κατέληξε ο κ. Βούτσιτς.

Μπορίσοφ: “Τρεις λαοί μαζί, δέκα φορές πιο δυνατοί”

Την ικανοποίησή του για την έκβαση της πρώτης τριμερούς Συνόδου Κορυφής εξέφρασε και ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. “Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων”, τόνισε, δεσμευόμενος πως αυτό θα είναι “προτεραιότητα για μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε.”. “Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί”, κατέληξε ο κ. Μπορίσοφ.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα